Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Åklagare utreder nio dödsfall i vården

Publicerad: 21 maj 2014, 06:47

På borden hos landets tolv vårdåklagare ligger just nu nio öppna förundersökningar om vållande till annans död. Brotten är svårbedömda och åtalen är sällsynta.


För snart två år sedan avled ett spädbarn på Skånes universitetssjukhus i Malmö efter ett knappt två veckor långt liv som började med en utdragen förlossning.

Händelsen anmäldes enligt lex Maria och Socialstyrelsen konstaterade i maj 2013 att sjukhuset hade genomfört nödvändiga förbättringar och ärendet avslutades. Men det tar inte slut där.

– Föräldrarna gav sig inte utan de tyckte väl att Socialstyrelsen var lite jäviga eller jag vet inte hur de har tänkt, men de kom in med en ny anmälan till oss, säger Christer Johannesson, civilutredare vid Malmöpolisen, och förklarar att händelsen i anmälan är rubricerad som vållande till annans död.

I samband med det uppmärksammade Astrid Lindgren-fallet inrättade riksåklagaren i början av 2013 tolv så kallade vårdåklagare för att utreda misstankar om brottslighet i hälso- och sjukvården. När Dagens Medicin kontaktar dem visar det sig att de, inklusive fallet ovan, har totalt nio öppna förundersökningar med rubriceringen vållande till annans död, se faktaruta.

Flera av de vårdåklagare som Dagens Medicin har varit i kontakt med har tidigare utrett händelser som haft rubriceringen vållande till annans död men har sedan lagt ner förundersökningarna.

Anna Edebalk, vårdåklagare och tillika kammaråklagare vid Malmö åklagarkammare, är noga med att poängtera att hon endast kan uttala sig generellt, och inte om pågående fall, när hon förklarar att det rör sig om väldigt svårbedömd brottslighet. Dels ska det finnas ett orsakssamband mellan en åtgärd och ett senare dödsfall, vilket är svårt att visa eftersom det ofta rör sig om en kedja av händelser. Dels ska den utlösande åtgärden vara uttryck för en viss grad av oaktsamhet.

Ofta gäller de anmälningar som Anna Edebalk får in tjänstefel men kan sedan prövas som vållande till annans död om någon avlidit. Hon förklarar också att tjänstefel är ovanligt då brottet förutsätter myndighetsutövning, något som är sällsynt i vården.

Men anmälningar, misstankar och öppna förundersökningar är en sak, åtal en annan.

– Det är väldigt få ärenden generellt inom hälso- och sjukvården som går till åtal, säger Anna Edebalk.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev