söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Åland vill rädda kvar svenska AT-läkare

Publicerad: 6 oktober 2016, 10:09

Wille Valve vill träffa Gabriel Wikström. Foto: Ålands landskapsregering

Åland anser att Sverige gör en för snäv tolkning av EU-direktivet. De kräver nu ett möte med Gabriel Wikström för att rädda kvar de svenska AT-läkarna på Åland.

Ämnen i artikeln:

AT-läkareGabriel Wikström

Nyligen meddelade Socialstyrelsen att EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv innebär att svenska AT- läkare inte kan göra AT på Åland i samma utsträckning som tidigare. Enligt Socialstyrelsens tolkning av direktivet måste placeringarna i allmänmedicin och kirurgi göras inom Sveriges gränser.

Men Åland delar inte denna tolkning av yrkeskvalifikationsdirektivet och Ålands hälsominister Wille Valve har nu bjudit in sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) för att diskutera frågan.

– Den här tolkningen strider mot syftet med yrkeskvalifikationsdirektivet som är att underlätta rörlighet över gränserna, säger Wille Valve till Dagens Medicin.

Han anser att direktivet ger utrymme för svenska AT-läkare att fortsätta att göra hela sin AT på Åland. Skulle Sverige hålla fast vid sin tolkning av direktivet uppstår det en akut läkarbrist på Åland.

– Då behöver vi snabbt inleda en rekrytering. Men det vore tråkigt om det blir så eftersom det här har varit en win-win situation för både Åland och Sverige, säger Wille Valve.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har ännu inte svarat på den åländska inbjudan. Finland har även tagit upp frågan i EU-parlamentet.

Relaterat material

Slut med AT på Åland

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev