Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Alarm: Tvångsförvalta ambulanssjukvården

Publicerad: 8 juni 2016, 10:39

Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

Staten bör överta ledningen och styrningen av ambulanssjukvården i Region Gävleborg med skyndsam verkan, vädjar Alarm Ambulansförbundet i en skrivelse till Socialdepartementet.


Ämnen i artikeln:

Region GävleborgAmbulanssjukvård

Enligt förbundet har inte Gävleborg den katastrofberedskap som behövs i händelse av stor olycka, attentat eller ökade ambulansuppdrag, och det sätter i sin tur patientsäkerheten på spel.

Svante Lönnbark, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg håller inte med.

− Vi har bett vår jurist titta på det här och hon bedömer att vi har torrt på fötterna, vi känner oss inte oroliga, säger han till Dagens Medicin.

I dag får inte personalen den regelbundna träning som behövs för att upprätthålla och utveckla katastrofberedskapen, samtidigt som kontrollen av bemanningsföretagens personal brister, skriver Alarm. De skriver också att det finns ett behov att förtydliga de lagar och regler som styr landstingens och regionernas katastrofberedskap för att undvika den regelkonflikt som nu råder i Region Gävleborg.

− Vi gör hela tiden avstämningar i hur det ser ut i vår verksamhet och vi har naturligtvis daglig kontakt med ambulansledningen för att se hur det utvecklas när det gäller personalläge och hur många bilar vi kan ha igång, och avstämmer med verksamhetschefen och vår ambulansöverläkare. Så vi ser i allra högsta grad allvarligt på situationen inom ambulanssjukvården, men den där skrivelsen tillför inte något, säger Svante Lönnbark.

Ambulansförbundets agerande är en följd av vårvinterns turbulens inom ambulanssjukvården i Gävleborg, med massuppsägningar bland ambulanspersonalen, ambulanser som har behövt ställas av och personal som hyrts in från bemanningsföretag.

− Vi jobbar kontinuerligt med verksamhetsutveckling men det är också så att vi genomför ett kulturarbete inom ambulanssjukvården och det har gjorts under en längre tid. Det ska i första hand leda till att vi har en patientsäkerhet som är god och vi bedömer i nuvarande läge att vi har koll på läget, säger Svante Lönnbark.

Relaterat material

Klart med jourtider i Gävleborg

Sjuksköterskor flyr ambulansen i Gävle

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News