Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Alla ska ringa 1177”

Publicerad: 24 oktober 2019, 06:49

Så här tänker sig Inera att det framtida 1177 Vårdguiden ska fungera.

Foto: Linda Berglund

UPPDATERAD: 1177 Vårdguiden ska digitaliseras för att bli vägen in i vården.
– Meningen är att man ska ha en ingång. Alla svenskar ska ringa 1177, säger socialminister Lena Hallengren.


Ämnen i artikeln:

SKRDigital vårdInera

Sveriges Kommuner och Landsting har ansökt om totalt 263 miljoner kronor för att kunna utveckla 1177 digitalt. Det handlar om att kunna följa sin remiss, att kunna boka tid via webben eller att få egenvårdsråd. Det ska också vara möjligt att via 1177 få ett digitalt vårdmöte.

– Det finns så många fler saker man kan göra än att läsa sin journal. Vi ska kunna koppla nya applikationer så att vi kan utnyttja infrastrukturen bättre än vad vi gör i dag, säger Eva Fernvall, ordförande för Inera.

Hon ser också en stor möjlighet att knyta ihop all den digitala utveckling som redan görs ute i regionerna med de olika digitala vårdgivare som finns.

Så ni vill ha in nätläkarbolagen i systemet?
– Ja, delar i alla fall. Vi hoppas att vi får beslutssystem som innebär att vi inte ger olika råd beroende på vem du söker till. Det hänger också ihop med kunskapsstyrningen, säger Eva Fernvall.

Regeringen avsätter 33,5 miljoner för resten av 2019, men utvecklingen ska pågå i ytterligare två år. Ett första steg blir att inventera vilka olika projekt som redan pågår inom Inera och se hur de kan länkas ihop.

– Det kan också innebära att allt inte passar in och att det finns vissa saker vi inte ska fortsätta med, säger Eva Fernvall.

Socialminister Lena Hallengren säger att utvecklingsarbetet passar väl in i omställningen till nära vård och att öka vårdens tillgänglighet. Samtidigt finns en del lagstiftningsproblem när det gäller informationsöverföring mellan vårdgivare. Den frågan finns redan med i en statlig utredning som leds av Sören Öman.

– Vi kommer inte att föregripa utredningen. Det kan vi inte göra, säger Lena Hallengren.

Regeringen beslutade att bevilja SKL pengar för 2019 och avser att finansiera även de kommande två åren.

Relaterat material

Möjlighet att dela journaluppgifter utreds

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKRDigital vårdInera

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev