Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Alliansen har inte tagit problemen på allvar”

Publicerad: 8 augusti 2018, 12:33

Antalet AT-platser i Stockholm ska utökas med ungefär 100. Inte tillräckligt, anser Socialdemokraterna.


I Stockholm har kötiden till platserna för allmäntjänstgöring ökat med åtta månader under de senaste tio åren och närmar sig 20 månader. I en artikel i Dagens Medicin säger Jonas Ålebring, ordförande för Sylf, att väntetiderna på sikt riskerar patientsäkerheten, då nyutexaminerad läkare arbetar utan handledning i väntan på en plats.

I den budget som landstingsfullmäktige i Stockholm antog i juni finns ett beslut om att utöka antalet platser med ungefär 100 fram till år 2020, vilket skulle innebära 286 AT-platser i Stockholms läns landsting. Oppositionslandstingsrådet Jens Sjöström (S) menar att det inte räcker. Socialdemokraterna har i stället föreslagit en ökning med 200 platser.

­ – Det är skamligt att alliansen inte tagit personalförsörjningen på allvar. Om vi har en väntetid på 20 månader för AT så tar det tre, fyra år innan de når ST-utbildningen.

Partiet vill också att det ska finnas krav på att ta emot AT-läkare och att kraven ska finnas med i avtalen med vårdgivarna, oavsett driftsform. Dessutom måste fler handledare utbildas och tid fredas för handledaruppdraget.

– Vi har påtalat detta i flera år och har velat diskutera med allianspartierna, men de verkar inte se problematiken. Stockholm har egentligen bäst förutsättningar sett till storleken, vi måste vara självförsörjande på AT-platser, säger Jens Sjöström.

Finanslandstingsråd Iréne Svenonius (M) tillbakavisar kritiken om att inte ta frågan på allvar.

– Det här är en prioriterad fråga i Stockholm. Men det krävs att alla landsting tar sitt ansvar att hitta utbildningsplatser.

Hon pekar på att det är betydligt fler än de som utbildas i Stockholm som vill göra sin AT-utbildning där.

­ – Jag tycker att vi tar vårt ansvar. Men vi måste också se till att vi inte dränerar andra landsting på AT-läkare.

Kön i Stockholm har ökat under tio år. Varför görs utökningen först nu?

– Vi har bedömt att vi haft de platser som behövts. Men det går inte bara att trycka ut AT-tjänster. Det krävs tid och handledare.

Relaterat material

Brist på AT-platser skapar frustration

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev