Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Alliansen hoppas få mandat att styra vidare i Halland

Publicerad: 19 oktober 2022, 13:43

Mikaela Waltersson, Moderaternas gruppledare i Region Halland, säger att alliansen ska söka brett samarbete i minoritet.

Foto: Allan Karlsson, Region Halland

Alliansen vill fortsätta styra i Region Halland, trots att de är i minoritet. Nu ska man söka brett stöd bland samtliga oppositionspartier.

Ämnen i artikeln:

Region HallandRegionernas valresultat 2022ToppnyheterVal 2022

Monica Kleja

monica.kleja@dagensmedicin.se


De borgerliga partierna M, KD, L och C har under den senaste mandatperioden haft 36 mandat i Hallands regionfullmäktige, men förlorade två i valet i september och har nu 34 av 71 stolar.

Sverigedemokraterna ökade tvärtom med två mandat till tolv mandat.

På onsdagen kallade partierna i det sittande styret till en presskonferens utanför Regionens hus i Halmstad.

– Vi har i dag meddelat att vi tänker gå fram som allians, givetvis som en allians i minoritetsstyre, säger Mikaela Waltersson, gruppledare för Moderaterna i Halland.

Den kommande borgerliga minoriteten behöver inte som M, KD och L i Skåne, aktivt stöd av SD. Det räcker att partiet röstar blankt, för att alliansminoriteten ska vinna i voteringarna. 

Mikaela Waltersson uppger att ett par av partierna i den egna koalitionen varit tveksamma till att samarbeta med SD. I stället ska man nu framöver söka brett stöd i syfte att få med sig något eller några av oppositionspartierna. 

 – Vi har samarbetat i över hundra år i det här länet och tänker att vi med våra erfarenheter har stor fördel av att arbeta vidare, säger hon och noterar att man bland annat måste ta beslut kring sjukhusinvesteringar framöver.

Hon uppger även att man i alliansen, som partierna kallar sig lokalt, fört samtal med alla partier inför fullmäktigemötet i nästa vecka, då mötet ska besluta om hur regionstyret ska se ut. 

–Men i det här fallet är vi den starkaste minoriteten som går att få ihop.

När SVT:s Uppdrag granskning synade fullmäktigeprotokollen 2020, lämnade oppositionen föga avtryck. Politikerna var överens om nästan allting, enligt ett avsnitt som sändes den 30 september i år.

Läs också: De borgerliga nära historisk valförlust i Region Halland   

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev