Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Alliansen i bråk om vad den faktiskt enats om

Publicerad: 29 augusti 2006, 11:48

De borgerliga partierna är oense om vad de föreslagit isitt gemensamma val­manifest. M har tvingats backa från sitt förslag om särskilda vårdguider, påstår c. Det har vi inte alls, hävdar m.


Onsdagen den 23 augusti presenterade fyra leende partiledare för m, fp, kd och c ett unikt dokument i en svensk valrörelse - ett gemensamt valmanifest för de borgerliga partierna.

Men nu bråkar partierna om vad de egentligen kommit överens om.  Bråket gäller en avgörande formulering i det sjukvårdspolitiska avsnittet: "Allians för Sverige vill ge patienten möjlighet att välja en fast vårdkontakt som vårdar eller vid behov lotsar patienten genom vårdkedjan."

Bara någon vecka innan valmanifestet presenterades gjorde moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt och partiets sjukvårdspolitiska talesman Cristina Husmark Pehrsson ett eget stort sjukvårdspolitiskt utspel på Dagens Nyheters debattsida.  De föreslog att personliga vårdguider - till exempel kuratorer, socionomer och sjuksköterskor - skulle inrättas i svensk sjukvård.

Deras uppgift skulle vara att hjälpa äldre och multisjuka personer att hitta rätt i sjukvårdssystemet, att se till att olika huvudmäns insatser för individen samordnas och att bevaka patientens rättigheter.

Läkarförbundet invände direkt mot förslaget och krävde att pengarna i stället bör användas för att anställa fler läkare i primärvården.

Partierna gör olika tolkningar  Centerns sjukvårdspolitiske talesman Kenneth Johansson hävdar att moderaterna i det gemensamma valmanifestet nu har fått backa från sitt förslag om att tjänstemän skulle bli personliga vårdguider.  - Det kommer inte att införas någon sådan ny administrativ tjänst. Det har vi fått gehör för, säger Kenneth Johansson.

- Att leda patienten rätt i vårdkedjan är en uppgift för vårdteamet. Företrädesvis handlar det om familjeläkaren, men det kan också vara sjuksköterskan eller någon annan i vårdteamet som tar huvudansvaret för patienten.

Cristina Husmark Pehrsson tolkar alliansens uppgörelse på rakt motsatt sätt.  - Vi är helt överens om att överenskommelsen hänvisar till en vårdvisare, en lots. Och det är en administrativ syssla, vårdvisaren ska vara spindeln i nätet för att hålla samman olika insatser för framför allt gamla och kroniskt sjuka. Det handlar om att kolla att hemtjänsten är på plats eller ringa till socialtjänsten för att höra om bistånd. Läkaren har viktigare saker att göra. Läkaren ska vårda och behandla, säger Cristina Husmark Pehrsson.

"En öppen formulering"  Erik Ullenhag, folkpartiets sjukvårdspolitiske talesman, medger att valmanifestets formulering om att patienten ska kunna "välja en fast vårdkontakt som vårdar eller vid behov lotsar patienten genom vårdkedjan" är öppen för tolkningar.

- Det är en öppen formulering. Den visar att vi är överens om att patienten ska ha en fast kontakt i vården. Men om den fasta kontakten ska vara en vårdvisare eller en familjeläkare återstår att se.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News