Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Alliansen möblerar om i Skåne

Publicerad: 25 september 2018, 10:02

Carl Johan Sonesson (M) vill ta över som regionstyrelsens ordförande i Skåne.

Alliansen tänker ta över styret i Region Skåne och styra i minoritet. Samtidigt avskaffas de tre stora sjukvårdsnämnderna.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

De fyra borgerliga partierna  tänker styra Region Skåne i minoritet i kraft av att ha fem mandat mer är S och MP. Något samarbete över blockgränsen för att eliminera Sverigedemokraternas vågmästarroll inte är aktuellt.

Samtidigt plattas organisationen till. Driftledningsnämnderna för de nio sjukhusen ersätts av lokala styrelser för varje sjukhus.

– Det har varit väldigt tjänstemannatungt med tre stora nämnder. Vi tror att vi kommer närmare personalen och att det blir lättare att få en känsla av vad som pågår. De här styrelserna blir små, sex politiker och sex ersättare i varje, säger Carl Johan Sonesson (M), oppositionsregionråd.

Samtidigt lyfts psykiatri och habilitering till en egen nämnd för att sätta mer fokus på bland annat psykisk ohälsa.

– När vi tittar på öppna jämförelser så ligger vi ganska dåligt till. Frågorna  konkurrerar med all somatisk vård i hälso- och sjukvårdsnämnden, så det är rimligt att de får en egen nämnd, säger Carl Johan Sonesson.

Fem av nämnderna i regionen kommer också att få ett arbetsutskott, där även SD kommer att ingå. Ett sådant finns redan under regionstyrelsen, men arbetssättet utvidgas till fler områden.

­– Nu kommer alla block att få samma information i ett tidigt skede. Det blir ett sätt att hantera att det finns tre block, säger Carl Johan Sonesson.

Den 22 oktober ska regionfullmäktige välja regionråd. Alliansens förslag innebär att M har fyra poster och C, L och KD två var.

Men Sverigedemokraterna har inte bestämt sig för om de kommer att släppa fram ett alliansstyre. Till Sydsvenskan säger Patrik Jönsson, regionråd, att partiet ”saknar fullständigt förtroende för alliansens agerande” under åren 2006–2014, då alliansen och MP styrde regionen.

Relaterat material

Alliansen vill köra sitt eget race i Skåne

Allt pekar på maktskifte i Skåne

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev