torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Alliansen rasar över välfärdsutredning

Publicerad: 10 maj 2017, 06:46

Jan Björklund (L). Foto: Ola Hedin

Regeringens utredare anser att ett vinsttak är nödvändigt för att höja kvaliteten i välfärden.

Ämnen i artikeln:

VälfärdsutredningenVårdpolitik

Alliansen vill i stället införa nya kvalitetskrav i vård, skola och omsorg och rasar över utredningen.

I höstas föreslog utredaren Ilmar Reepalu ett vinsttak för privata välfärdsföretag. Men han hade också fått ett tilläggsdirektiv om att titta på hur olika kvalitetsmått kan förbättra vård, skola och omsorg. Det var ett krav från oppositionen som anser att ett vinsttak kväver privata alternativ i välfärden och därmed valfriheten.

Men när Reepalu presenterade sista delen i sin utredning fanns inga konkreta förslag på kvalitetsmått.

Ilmar Reepalu anser visserligen att det är viktigt med fler kvalitetsmått, men nöjer sig med att peka ut områden där sådana mått behövs. Han uppger att det skulle krävas för mycket administration för att följa upp kvalitetsmått.

– Massor av sjuksköterske-, läkar- och lärartimmar skulle gå till att fylla i de här listorna och göra de här mätningarna, säger Ilmar Reepalu.

Han anser dessutom att ett vinsttak för de privata välfärdsföretagen är nödvändigt för att säkra resurser till höjd kvalitet i välfärden.

Liberalernas ledare Jan Björklund hävdar att regeringens utredare har ”mållåst sig på det här med vinstförbud”  och kallar vinsttaket för socialism.

– Det är ju helt absurt att det inte skulle gå att ställa kvalitetskrav i sjukvård och skola, säger han.

Moderaternas ekonomisk politiske talesperson Ulf Kristersson har liknande kritik.

– Det här är en förbeställd utredning. Reepalu visste vilka slutsatser han skulle komma fram till och han är emot valfrihet, säger han.

Ett vinsttak har i dag inget majoritetsstöd i riksdagen. Allianspartiernas budskap är att man är villiga att förhandla om kvalitetskrav för att förbättra välfärden, men lägger regeringen fram ett förslag om vinsttak ska man att göra allt för att stoppa det.

Enligt en överenskommelse med Vänsterpartiet ska regeringen lägga fram en proposition i god tid före valet 2018. V-ledaren Jonas Sjöstedt utgår från att den kommer att innehålla ett vinsttak. Han påpekar att V har hållit sin del av överenskommelsen genom samarbetet om statsbudgeten.

– Nu är det regeringens tur att hålla sitt ord och tillsammans med V göra något åt vinstjakten och girigheten i välfärden, säger Jonas Sjöstedt.

Han hotar inte öppet med att avbryta samarbetet inför höstens budget. Däremot påpekar Jonas Sjöstedt att förhandlingar om budgeten nu sker samtidigt som man förhandlar om innehållet i välfärdspropositionen. Enligt V-ledaren kommer innehållet i den propositionen och i en lagrådsremiss att avgöras innan budgeten ska läggas fram i september.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) är övertygad om att det kommer att krävas flera olika typer av åtgärder för att säkerställa resurserna till välfärden. Han vill inte i dag garantera att propositionen kommer att innehålla ett vinsttak.

– Vi kommer att återkomma med detaljerna i förslaget, säger Shekarabi.

Relaterat material

Vill ha större insyn i privata vårdbolag

Reepalu: Orealistiskt minska vinster med krav

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev