torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Alliansen ser satsningen som en återinförd kömiljard

Publicerad: 2 maj 2017, 08:49

”Man skapade bekymmer genom att ta bort kömiljarden och nu är man redo att skapa kaos genom att genomföra Reepalus förslag. Och så försöker man lappa och laga genom att återinföra en variant av Alliansens kömiljard”, säger Anders W Jonsson.

Foto: Pax Engström Nyström

Bättre sent än aldrig. Ungefär så resonerar Centerpartiets Anders W Jonsson om regeringens patientmiljard.

Ämnen i artikeln:

Vårdpolitik

JK


– Först avskaffade man Alliansens kömiljard och sedan har köerna dragit i väg oerhört, till helt oacceptabla nivåer. Då återinför man en kömiljard för att komma till rätta med köerna, säger Anders W Jonsson (C), ledamot i socialutskottet, till Dagens Medicin.

Han anser att det hade varit bättre om regeringen i stället succesivt hade förändrat kömiljarden så att den hade styrt mot kortare köer. Anders W Jonsson poängterar också att regeringens löfte om en patientmiljard kommer nästan samtidigt som utredningsförslaget om vinstbegränsning i välfärden. En begränsning som han anser skulle göra att 40 procent av svensk primärvård skulle stängas ned, om den blev verklighet.

Samtidigt välkomnar han att den hoplappade kömiljarden kommer tillbaka och poängterar att Centerpartiet föreslog något likande för en dryg vecka sedan och att även de andra partierna i Alliansen har varit inne på någon variant av kömiljard.

– Sedan är det ingen som vill ha den exakt så som den såg ut 2014. Men det är bra att man har kommit till insikt om det nu.

Anders W Jonsson poängterar att regeringen ännu inte har preciserat hur förslaget är tänkt att se ut.

– Men att det behövs statliga stimulanspengar för att korta de helt oacceptabelt långa köerna i svensk sjukvård, det är det ingen tvekan om.

Relaterat material

En miljard extra till vården

Läkarförbundet ger patientmiljard tummen upp

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev