Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Alliansen vill testa personaldrivet sjukhus i Skåne

Publicerad: 10 oktober 2017, 05:30

Carl-Johan Sonesson.

Foto: Jens Christian

Ett personaldrivet sjukhus – det kan bli verklighet om Alliansen i Skåne får igenom sitt budgetförslag.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

De fyra borgerliga oppositionspartiernas budgetförslag bjöd på en riktigt iögonfallande idé, nämligen att personalen på ett sjukhus ska få bedriva verksamheten helt på egen hand. En företeelse som skulle göra Region Skåne smått unikt, tror Carl-Johan Sonesson, moderaternas gruppledare.

– Såvitt jag vet så finns det inte någonstans, jag kan ju ha fel men jag har inte hört något exempel. Det verkar som att många är intresserade av saken så det vittnar väl om att det inte finns på jättemånga ställen, säger Carl-Johan Sonesson.

I dagsläget är det inte bestämt vilket sjukhus i Skåne som skulle bli försökskanin för experimentet, som planeras sträcka sig över en mandatperiod. Förutom det medicinska skulle personalen alltså få disponera sjukhusets pengar på egen hand, utan politikers inblandning.

– Min tanke är att styrelsen som ska vara företrädare för personalen ska få hela sjukhusets pengapåse. Sedan får de fördela det mellan sjukhusets olika kliniker, så att det inte är tjänstemän och politiker som fattar beslut utan personalen själv, säger Carl-Johan Sonesson.

Enligt Carl-Johan Sonesson finns personaldrivna sjukhus i både England och USA, som visat upp positiva utfall. I och med ett personaldrivet sjukhus i Skåne skulle det också bli upp till bevis för sjukvårdspersonalen, en grupp som velat ha större inflytande, menar Sonesson.

– Vi har ju hört i många år att personalen menar att politiken inte borde lägga sig i så mycket detaljstyrning och att de har bättre förslag. Då tänker jag att det är en möjlighet att faktiskt testa och se. Om det skapar mervärden så har ju alla blivit vinnare och då har vi en modell som vi skulle kunna gå vidare med på fler ställen.

För att förslaget ska träda i kraft krävs dock att Sverigedemokraterna är positivt inställt, partiet som innehar rollen som vågmästare i Region Skåne. Svar på det får Carl-Johan Sonesson och Alliansen först om två veckor, i budgetfullmäktige.

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev