Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Allt fler landstingspolitiker hoppar av uppdrag

Publicerad: 10 Januari 2017, 09:35

Foto: Den Kuvaiev/Thinkstock

Halvvägs in i mandatperioden har en tiondel av landstingens fullmäktigepolitiker hoppat av. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Sörmland

Två år in i den här mandatperioden har 10,6 procent av fullmäktigeledamötena i Sveriges landsting och regioner lämnat sina uppdrag. Det är en nästan lika stor andel som hela mandatperioden 2002–2006 då 11,1 procent lämnade sina uppdrag. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån.

Om man i stället jämför de två första åren under den här mandatperioden med de två första åren under förra mandatperioden, har antalet personer som hoppat av ökat med drygt 40 procent.

Landstinget Sörmland har haft en av de mer dramatiska utvecklingarna. Perioden 2002–2006 var det bara 4,6 procent av politikerna i landstingsfullmäktige som lämnade sina uppdrag. Det var bland de lägsta siffrorna i landet. Förra mandatperioden, 2010–2014, var motsvarande siffra i stället 22,5 procent, vilket är bland de högsta siffrorna i landet.

– Det har kommit in en hel del nya personer som kanske inte visste vad det innebar att sitta i fullmäktige. Och det tror jag att vi som partier också får ta på oss, att förklara vad det innebär att ha ett politiskt uppdrag, säger Monica Johansson (S), finanslandstingsråd i Sörmland.

Hon tycker också att samhällsklimatet blivit annorlunda och tonläget hårdare.

– Under det sista årtiondet tycker jag det har hänt mycket på den fronten. Ibland kan man känna sig sårbar. I stället för att argumentera sakfrågor blir man ifrågasatt som person. Det tror jag många far illa utav.

Generellt sett har andelen fullmäktigepolitiker som lämnar sina uppdrag alltså ökat. Men det finns också de som går mot strömmen. Ett exempel är Halland, som gått från 8,5 procent till 2,8 på tolv år.

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

Landstinget Sörmland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev