Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Allt pekar på maktskifte i Skåne

Publicerad: 9 september 2018, 23:33

Carl Johan Sonesson (M), regionråd i opposition i Skåne.

UPPDATERAD Allianspartierna har fem mandat mer än de rödgröna i Region Skåne. Sverigedemokraterna ökar kraftigt och får 30 mandat.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Maktskifte är att vänta i Region Skåne efter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet backat kraftigt, när det preliminära valresultatet är färdigräknat.

– Mycket glädjande, jätteroligt, sa Carl Johan Sonesson, regionråd för moderaterna, redan innan det var helt klart under valnatten.

Står sig det preliminära valresultatet tar Alliansen över makten i regionen som största block. Sverigedemokraterna är fortfarande vågmästare.

­ – Men det är vi vana vid i Skåne. Det är länge sedan blocken kunde räkna med egen majoritet, sa Carl Johan Sonesson.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet som styrt i minoritet tappar 15 mandat tillsammans, medan allianspartierna ökar med sex mandat och Sverigedemokraterna med sju.

­ – En rejäl markering från väljarna, säger Carl Johan Sonesson, som tror att ökande vårdköer och minskat antal vårdplatser har fällt avgörandet. Det är i alla fall de frågorna som Moderaterna tryckt hårt på i valrörelsen.

­– Vi gör ett mycket bättre val kommunalt och regionalt än på riksnivå. När jag gick från valvakan kände jag mig som en vinnare. Det är jättekul, sa Carl Johan Sonesson.

Men Henrik Fritzon, regionråd för Socialdemokraterna, kan tänka sig att ingå i ett blocköverskridande majoritetsstyre i stället. De skulle vara bättre för regionen, anser han.

– Jag tycker att vi har ett bra samarbetsklimat i Skåne. Vi pratade med L och C för fyra år sedan, men då blev det inte så.

Är det de två partierna ni i första hand vänder er till nu också?

– Vi kan tänka oss KD också. Eller en fempartikoallition, det skulle ge majoritet. Det skulle ett styre med S och M också göra.* Men vill Alliansen ta över så har den möjligheten.

Moderaterna blir näst största parti med 34 mandat, S är fortfarande störst med 41 och SD trea med 30.

Resultatet är preliminärt, de sista post- och utlandsrösterna räknas på onsdag.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev