tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Alternativ drift i Sollefteå utreds

Publicerad: 24 augusti 2017, 11:46

Den första december ska utredningen om alternativ drift presenteras för regionstyrelsen. BILD: Landstinget Västernorrland.

Det råder politisk enighet om att utreda alternativ drift av Sollefteå sjukhus.

Ämnen i artikeln:

Sollefteå sjukhusLandstinget Västernorrland

Ett enigt finansutskott i Landstinget Västernorrland fattade i tisdags beslut om att föreslå regionstyrelsen att fatta beslut om en fördjupad utredning av alternativ drift av Sollefteå sjukhus. Regionstyrelsen fattar beslut den 31 augusti. Men det blir en formalitet eftersom partierna nu är överens.

– Det kan bli privat drift eller en ideell aktör. Landstingsledningen har inget förtroende kvar när det gäller att driva sjukhuset i Sollefteå. Därför är det enda alternativet att någon annan tar över, säger Per Wahlberg (M), oppositionslandstingsråd i Västernorrland.

Den rödgröna majoriteten betonar att utredningen i första hand ska titta på möjligheten till alternativ drift utan vinstsyfte. Men i andra hand öppnar även majoriteten för en vanlig upphandling med privata vinstdrivande företag.

– Vi vill att det ska prövas på djupet om det finns förutsättningar för att bedriva en verksamhet med alternativ drift, säger Erik Lövgren (S), ordförande i regionstyrelsen i Västernorrland.

Oppositionen och majoriteten är överens om att utredningen om alternativ drift ska handla om den nuvarande verksamheten vid Sollefteå sjukhus. Någon återupplivning av den nedlagda förlossningen, eller den nedlagda akutkirurgin och akutortopedin, är inte aktuell.

Senast 1 december ska utredningen rapportera sina slutsatser till regionstyrelsen, enligt förslaget.

Relaterat material

Specialutrustning för barn som föds i bil

Sollefteå-bebis född i bil

Sollefteås akutkirurgi läggs ner

Sollefteå sjukhus ockuperat i BB-protest

Planen som ska rädda Västernorrland

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev