Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Anders Knape vill ta över SKL igen

Publicerad: 15 januari 2019, 14:42

Anders Knape och Lena Micko.

Foto: Thomas Carlgren, Rickard L Eriksson

Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommer att få en ny ordförande. Och tidigare ordföranden Anders Knape (M) kan tänka sig comeback på posten.


Ämnen i artikeln:

SKR

Den 19 mars ska SKL välja styrelse och ordförande på sin valkongress. Och utifrån resultatet av ombudsvalet och den praxis som arbetats fram lutar det åt att det blir en moderat ordförande. De fyra allianspartierna, som har valteknisk samverkan med Demokraterna, har 202 mandat, de rödgröna 195. Moderaterna är också störst i det borgerliga blocket.

– Nu blir det en förhandling mellan alla partier om hur de olika posterna ska fördelas, sedan får partierna nominera. De andra allianspartierna har sagt att de tycker att det är bra om jag kan tänka mig att fortsätta. Om jag blir nominerad så ställer jag upp, säger Anders Knape.

Han var ordförande för SKL mellan 2007 och 2014 och har haft rollen som andre vice ordförande de senaste fyra åren.

– Det är absolut det mest intressanta uppdrag man kan ha. Det har en unik karaktär och det är få nationella uppdrag som är så spännande, säger Anders Knape.

Nuvarande ordförande Lena Micko (S) vill även hon fortsätta inom SKL och då som andre vice ordförande. Hon förutsätter att den kommande styrelsen kan ha bra samarbete över partigränserna.

– SKL representerar så många blocköverskridande styren i regioner och kommuner och ska ta tillvara deras intressen mot staten. Det kommer att bli ännu viktigare nu och då gäller det att samarbeta på ett bra sätt.

De 451 ombuden kommer också att lägga fast SKL:s inriktning vid den stora kongressen i Linköping i november.

Relaterat material

Hon föreslås ta över SKL

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev