Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Annie Lööf vill korta köer med pengar

Publicerad: 24 augusti 2017, 11:22

NY VERSION Centerledare Annie Lööf fokuserar i sitt sommartal på vikten av att kunna lita på sjukvården och ha en nära och tillgänglig vård i hela landet. Hon lyfter åter förslaget om en tillgänglighetsmiljard för att korta vårdköerna.


– Inte minst har sommaren visat många prov på hur ansträngd situationen är. Små barn tvingas vänta, i för dem och inte minst föräldrarna, outhärdliga timmar, i ångestfyllda dagar, på hjärtoperation. För att det råder brist på specialistsjuksköterskor, säger Annie Lööf vid talarpodiet på Hasselbacken i Stockholm när hon målar en bild av läget i den svenska vården.

Hon säger att Centern vill att fler läkare ska få starta privatpraktik och att gränserna för hur länge man får vänta ska skärpas. Det krävs för en rättvis vård i hela landet, anser hon.

– Stefan Löfven borde säga samma sak om vården som om den svenska modellen; vården ska utvecklas, inte avvecklas, säger hon.

Centerns tillgänglighetsmiljard handlar om pengar som, till exempel, ska betalas ut till vården förutsatt att tiderna mellan första vårdkontakten och att någon blivit frisk eller en behandling påbörjats kortas.

Partiet vill att det ska gå högst tre dagar innan man får träffa en läkare på sin vårdcentral, man ska ha rätt till en fast läkarkontakt och primärvården behöver stärkas, anser Annie Lööf.

– Tillsammans med Irland, Storbritannien och Polen ligger vi i botten. Människor får vänta på att få sin diagnos, på besked att få hjälp, säger Annie Lööf, och menar att det är köerna som gör att Sverige halkar efter, trots att behandlingen av sjukdomar är i världsklass.

– Det visar att vi måste anstränga oss mer. Att vi måste göra mer för att korta vårdköerna.

Dessutom presenterade Annie Lööf en särskild satsning på 300 miljoner kronor per år för att öka tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin, Bup.

– Vi ser att den psykiska ohälsan växer. Bris kom i går med att antalet samtal till dem har ökat. Det är ett växande samhällsproblem där allt fler barn och ungdomar mår psykiskt dåligt. Det här måste vi ta på allvar, säger Annie Lööf till TT.

De extra miljonerna till psykiatrin är tänkta att gå till att korta vårdköerna till Bup i hela landet. I dag lever endast två regioner upp till vårdgarantin på 30 dagar, konstaterar hon.

– Vi ser samtidigt att köerna till Bup skiljer sig kraftigt åt beroende på var i landet man bor och det är helt oacceptabelt, säger Annie Lööf.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News