Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Annika Strandhäll avgår

Publicerad: 30 september 2019, 15:09

Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) meddelar att hon lämnar regeringen. Orsaken är hennes sambos bortgång, skriver Dagens Nyheter.


För drygt en månad sedan tog Annika Strandhäll en paus från sitt arbete i regeringen. Detta efter att hennes sambo hastigt gått bort.

– Jag har meddelat Stefan Löfven att jag vill lämna regeringen i närtid och kommer att under de närmaste dagarna lämna in en begäran om entledigande, säger hon till Dagens Nyheter.

Annika Strandhäll säger att hon nu vill kunna fokusera på sina barn.

– Orsaken till att jag fattat det här beslutet är att jag behöver kunna styra över min almanacka och fokusera på tjejerna som har det tufft just nu. Jag vill få tid till det på ett annat sätt än vad som är möjligt i statsrådsuppdraget. I uppdraget som minister är man ständigt i strålkastarljuset på ett eller annat sätt. Vi behöver lite lugn och ro helt enkelt, säger Annika Strandhäll till Dagens Nyheter.

Strandhäll lämnar dock inte politiken helt, utan fortsätter som riksdagsledamot.

– Det är också ett krävande uppdrag men det är inte fullt så mycket strålkastarljus som ett statsrådsuppdrag. Det finns möjlighet att ha lite mer regelbundna arbetstider, säger hon.

Strandhäll meddelar via sin pressekreterare att hon inte vill kommentera saken ytterligare.

Statsminister Stefan Löfven skriver i ett mejl till TT att han har full förståelse och respekt för Annika Strandhälls besked. "Jag stöder naturligtvis hennes vilja att ägna mer tid åt sin familj".

Löfven kommer inom en mycket snar framtid återkomma till frågan om vem som ska bli ny socialförsäkringsminister.

Han avslutar med en förhoppning om att se mer av Strandhälls "ideologiska kompass och handlingskraft" när hon känner sig redo att ta sig an nya uppgifter.

Ansvarig för sjukvården

Annika Strandhäll, född 1975 i Göteborg, fick för andra gången posten som socialförsäkringsminister i år.

Hon innehade tidigare posten mellan 2014 och 2017. Däremellan, 2017 till 2019, var hon socialminister, även med ansvar för hälso- och sjukvården.

MALIN WERNSTRÖM OCH TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev