Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ännu ett akutsjukhus ska upphandlas

Publicerad: 10 augusti 2016, 08:10

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

UPPDATERAD: Alliansen vill att ytterligare ett av Stockholms akutsjukhus ska drivas i privat regi. Nu förbereds en upphandling.

Ämnen i artikeln:

Capio S:t Görans sjukhusStockholms läns landsting

I en debattartikel på Dagens Samhälle Debatt skriver sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) att Alliansen nu ska förbereda upphandlingen av ännu ett av Stockholms akutsjukhus.

– Det bästa sättet att utveckla vården är att låta många olika aktörer vara med, säger Anna Starbrink till Dagens Medicin.

Sedan tidigare finns Capio S:t Görans sjukhus som drivs i privat regi sedan 1999. Detta lyfter Anna Starbrink fram som ett positivt exempel som motiverar att ännu ett sjukhus upphandlas. I debattartikeln skriver hon att Capio S:t Göran har levererat vård av god kvalitet med medarbetare som är nöjdare än på Stockholms övriga akutsjukhus. Hon konstaterar också att kostnaden för vården inom kärnverksamheten har varit 2–6 procent lägre på Capio S:t Göran än på Danderyd och Södersjukhuset.

– Det här är ett sätt att få ut mer sjukvård för skattebetalarnas pengar, säger Anna Starbrink.

Upphandlingen ska nu börja förberedas för att kunna genomföras under nästa mandatperiod. De sjukhus som är aktuella för att omfattas av upphandlingen är Danderyd, Södertälje och Södersjukhuset.

– Vi har inte satt ner foten än om vilket av dem det blir, säger Anna Starbrink.

Oppositionen i landstinget kritiserar förslaget för att vara fantasilöst.

– Det är samma käpphäst som Alliansen har haft tidigare. Vi tror inte att lösningen på sjukvårdens utmaningar är ytterligare en privatisering, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Hon håller med om att Capio S:t Göran har lyckats bra. Men anser att en ny upphandling är för riskfylld.

– Vi tycker inte att landstinget ska lägga tid och pengar på en tidskrävande upphandling med hög risk och osäker utgång, säger Erika Ullberg.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har flaggat för att regeringen förbereder ett lagförslag om ett förbud mot privatisering av regionsjukhus. Han har nämnt Danderyds sjukhus som ett av de sjukhus som kan komma att omfattas av lagen. Erika Ullberg vill inte kommentera regeringens planer. Anna Starbrink säger att lagförslaget inte påverkar alliansens planer just nu.

– Vi kommer självklart att följa lagen. Men sjukvårdsministern har varit väldigt luddig om vad det här lagförslaget kommer att innebära, säger Anna Starbrink.

Dagens Medicin har sökt sjukvårdsminister Gabriel Wikström men han har avböjt att kommentera planerna på ännu ett privat akutsjukhus i Stockholm.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev