Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ännu ett Stockholmssjukhus på gång

Publicerad: 6 juli 2015, 11:23

Nu letar Stockholms läns landsting efter tomter där det nya akutsjukhuset, som ska ta över delar av Södersjukhuset, kan ligga.

Stockholms läns landsting har nu börjat jakten på en tomt för nästa sjukhusbygge.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingNya Karolinska Solna, NKS

Redan innan Nya Karolinska sjukhuset, NKS, står klart 2018, ska nästa bygge sättas igång. Det skriver Dagens Nyheter i dag.

Det nya akutsjukhus som ska ersätta delar av Södersjukhuset ska ha 300-400 vårdplatser. Detta eftersom Södersjukhuset ska bli mindre för att ge plats för bostäder, samtidigt som behovet av sjukhus blir större allt eftersom Stockholmsregionen växer.

Nu letar landstinget efter lämpliga tomter att bygga på. Slakthusområdet och Årstafältet, liksom Haninge kommun, är möjliga platser. Men Paul Lindquist, (M) investerings-och fastighetsråd, säger till tidningen att sjukvårdens behov måste styra var de ska bygga. Det ska gå att snabbt komma dit med både bil och kollektivtrafik och även vara möjligt att transportera patienter dit i helikopter.

Hur vården ska fördelas mellan Södersjukhuset och det nya akutsjukhuset är ännu inte klart. Sjukvårdsexperter ska nu utreda om båda sjukhusen måste ha alla kliniker som ingår i ett fullödigt akutsjukhus.

Omkring 2024 kan det nya sjukhuset vara klart, samtidigt som Södersjukhuset byggts om till ett modernare men mindre sjukhus än idag, skriver tidningen. Södersjukhuset ska inte behöva stänga avdelningar under ombyggnadsperioden, enligt Paul Lindquist.

Det nya mindre Södersjukhuset kommer att ligga i den västra delen av dagens sjukhusområde och planeras bli färdigbyggt under 2018 eller 2019. Därefter kommer den östra delen av sjukhustomten att säljas för vad som beräknas bli flera miljarder.

Delar av de kommande fem årens vårdinvesteringar på 34 miljoner kommer landstinget nu att försöka täcka genom försäljning av tomterna vid Södersjukhuset, Karolinska, och Sabbatsberg. Det finns även planer på att flytta Sankt Eriks ögonsjukhus som ligger centralt.

Fakta: Vårdplatser

Det nya akutsjukhuset planeras i en första etapp få 300–400 vårdplatser, men tomten bör medge en utbyggnad till det dubbla.

Karolinska universitetssjukhuset har i dag omkring 800 vårdplatser vardera i Huddinge och Solna. Nya Karolinska får 630 vårdplatser. Hur många som blir kvar i dagens sjukhus är oklart.

Södersjukhuset har i dag omkring 700 vårdplatser och ska om tio år bli ett modernt sjukhus med 500 vårdplatser.

Danderyds sjukhus har omkring 520 vårdplatser och ska byggas ut med drygt 50 platser.

Sankt Görans sjukhus har drygt 300 vårdplatser och ska byggas ut med omkring 100 platser.

Södertälje sjukhus har drygt 160 vårdplatser och ska få ytterligare ett 20-tal.
Norrtälje sjukhus har 96 vårdplatser.

Fram till 2018 ska drygt 400 vårdplatser öppnas på närsjuk­husen i länet.
(källa: Dagens Nyheter)

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev