Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Anställda kan få betala för läkarintyg första sjukdagen

Publicerad: 4 januari 2008, 09:28

Från årsskiftet har arbetsgivare rätt att kräva att anställda lämnar läkarintyg redan från första sjukdagen. Men vem som ska betala läkarintyget tänker regeringen inte lägga sig i.


Det är  rimligt  att arbetsgivaren betalar för läkarintyget, om arbetsgivaren begär att den anställda ska lämna ett läkarintyg redan från första sjukdagen. Det hävdar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) i ett skriftligt svar på en fråga från riksdagsledamot Hans Hoff (s). Särskilt gäller detta, skriver hon, om arbetsgivaren vill att den anställda ska vända sig till en viss angiven läkare.

Men i nästa andetag förklarar ministern att hon  har inte för avsikt att ta några initiativ i fråga om vem som ska betala patientavgiften .

Detta förklarar Cristina Husmark Pehrsson med att det är arbetsmarknadens parter som ska avgöra vilka förmåner en anställd ska ha rätt till från sin arbetsgivare. Det blir alltså fack och arbetsgivare som får komma överens om vem som ska betala patientavgiften för det läkarintyg arbetsgivaren kan kräva av den anställda från första sjukdagen.

Hon förklarar också att det inte är Försäkringskassan som ska svara för informationen om intyget. Eftersom riksdagens beslut om att ändra lagen om sjuklön är en arbetsrättslig lag skriver ministern att hon  förutsätter  att arbetsmarknadens parter informerar om vad som gäller för arbetsgivare och anställda.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev