lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Anställningsstopp ska spara 200 miljoner

Publicerad: 30 september 2015, 05:00

Akademiska sjukhuset i Uppsala hoppas på att spara in 200 miljoner kronor till landstinget genom att dra ner på personalkostnaderna.

Ämnen i artikeln:

Landstinget i Uppsala län

– Det här handlar inte om att sparka ett gäng sjuksköterskor, undersköterskor eller barnmorskor. Utan det handlar ju om att hitta bättre bemanningsprocesser, minska köp av konsultläkare och så vidare, säger Börje Wennberg (S), ordförande i landstingsstyrelsen i Landstinget i Uppsala län till Dagens Medicin.

Bristyrken påverkas inte av anställningsstoppet och specialistsjuksköterskor kommer exempelvis fortfarande att rekryteras. Enligt Börje Wennberg har sjukhuset aldrig haft så många anställda som nu, men vilka som omfattas av anställningsstoppet ligger på sjukhusdirektörens och hennes närmaste medarbetares bord. Däremot kommer landstinget inte att acceptera att Akademiska sjukhuset gör budgetöverskridanden som tidigare.

– Förra året hade vi ett överskridande på 346 miljoner, det är väl det kraftigaste överskridande som någonsin har varit. En skatteökning på 55 öre nästa år kommer att ge landstinget 415 miljoner extra i kassan och de ska inte ätas upp redan innan detta år är slut, säger Börje Wennberg.

Landstinget jobbar aktivt med att hitta former för att ha egen personal, en möjlig sparåtgärd är att minska på hyrpersonal från bemanningsföretag.

– Det är pengar i sjön att betala för sämre produktion. De enskilda personerna är inte sämre men de som kommer in och gästspelar kommer aldrig in i teamarbetet, strukturen och processen, säger Börje Wennberg.

Han ser positivt på sparförslagen som lagts fram av Akademiska sjukhuset.

– Sjukhusledningen har en annan insikt i dag än tidigare, den är fullt medveten om att det här måste göras. Vården är prio ett, men den måste vara i balans med ekonomin.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev