Politik
”Ansvarsfullt och klokt”
Publicerad: 25 november 2019, 12:05
”Förändringen har redan skett vad det gäller patienterna, nu måste omställningen även ske inne på sjukhusen”, säger Anna Starbrink. Foto: Erik Simander/Bildbyrån
Regionrådet Anna Starbrink (L) har förståelse för varslen och ser dem som ett led i förändringen av Stockholms sjukvård. Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson menar att sjukhusen hade behövt anpassa sig tidigare.
I dag, måndag, presenterar Region Stockholm sin folkhälsorapport, men dagen har i stället kommit att domineras av nyheterna om varsel på både Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. Varsel som professionen anser kommer att påverka patientsäkerheten. Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd, håller inte med.
– Jag har stor respekt för att många blir oroliga när våra sjukhus behöver göra de här förändringarna. Jag har också stort förtroende för sjukhusledningarna och att de kommer att genomföra de här förändringarna på ett bra sätt och ta ansvar för patienterna, i första hand.
Enligt Anna Starbrink vore det ”illa” om Stockholmssjukhusen inte tog tag i sina ekonomiska problem nu då det skulle leda till än mer växande underskott och en ”betydligt värre situation i framtiden”.
– Så jag tycker att det här är ansvarsfullt och klokt.
Stockholms läkarförening anser att det nu krävs att någon med politiskt ansvar prioriterar vilken vård som ska utföras, vad tycker du?
– De förändringar som görs nu har sin grund i en förändrad sjukvårdsstruktur och är något som vi har arbetat med under en lång tid och som går ut på att fler ska få vård utanför akutsjukhusen. Det är en viktig omställning som vi gör och som är helt i linje med utredningar som görs på nationell nivå. Det här är att ta ansvar och prioritera.
Anna Starbrink anser att prioriteringar inte bara betyder att välja någonting nytt utan också att ta klivet bort från någonting gammalt och påpekar att Sverige har en sjukhustung vård och det är den omställningen som nu görs.
– Att det kommer så hastigt och känns så dramatiskt beror på att de ekonomiska förutsättningarna har förändrats kraftfullt i vår region, både med vikande skatteintäkter och med kostnadsutjämningen som slår stenhårt mot Stockholm.
Förändringarna av Stockholmsvården sker ju över tid, kommer de som arbetar på akutsjukhusen under nästa år att kunna utföra sitt uppdrag när de nu blir hundratals färre?
– Patienterna behöver få vård på rätt vårdnivå och vi ser redan att förändringarna har slagit igenom och väldigt många får i dag vård utanför akutsjukhusen, men bemanningen inne på akutsjukhusen har inte förändrats i samma takt. Det är rimligt att personalen finns där patienterna finns.
Så du delar sjukhusledningarnas bild av att det finns för mycket personal inne på sjukhusen?
– Ja, jag gör ingen annan bedömning. Kostnaden för den vård som bedrivs på sjukhus är för hög och måste minska. Och när allt fler patienter får vård utanför sjukhus är det rimligt att man förändrar bemanningen inne på sjukhusen. Vi ser att närakuterna och besöken i den öppna specialistvården har avlastat akutsjukhusen.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson säger i ett pressmeddelande att akutsjukhusen hade behövt anpassa sin organisation och bemanning tidigare, i takt med att patienterna fått vård på nya sätt.
– Hälso- och sjukvårdsförvaltningen skulle också ha kunnat följt upp mer tydligt att detta skedde, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson i pressmeddelandet.