Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Åter hårda nypor i Stockholm

Publicerad: 23 januari 2015, 11:16

Foto: Fredrik Persson.

Sjukvården i Stockholm får i år en driftbudget på 51,5 miljarder kronor, en ökning med 4,1 procent eller drygt 2 miljarder jämfört med i fjol. Men pengarna ska räcka till mycket.


I underlaget räknas en lång rad riktade satsningar upp. Det är bland annat ökade kostnader och volymer för primärvårdsrehabilitering, avancerad sjukvård i hemmet, Asih, ökade volymer inom geriatriken, nya vårdvalsområden, nya mottagningar för unga vuxna inom psykiatrin samt ökade resurser för barn- och ungdomsmedicinska mottagningar. Dessutom satsar hälso- och sjukvårdsnämnden på en ny it-plattform för prehospitala tjänster och ökade resurser för e-hälsotjänster.

Med tanke på att vårdens kostnadsökning i fjol var 6-8 procent står sjukvården i huvudstadsregionen återigen inför ett år med effektivitetskrav.

- En av våra stora utmaningar under 2015 är att få ned kostnadsökningstakten till långsiktigt hållbara nivåer på högst 3,5 procent och samtidigt öka effektiviteten, säger Henrik Gaunitz, avdelningschef vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Den senaste månadsrapporten, från november 2014, visar att länets sex akutsjukhus gick minus under 2014. Något som skedde även 2013. Då var resultatet 232 miljoner kronor under budget. 2014 blir siffran – enligt prognosen ­ minus 821 miljoner kronor.

Inför 2015 och 2016 ska akutsjukhusens verksamhet renodlas så att dessa bara tar emot patienter som är i behov av akutsjukhusens resurser, enligt den plan som landstinget nu arbetar efter. Det innebär att vården utanför akutsjukhusen fortsätter att byggas ut.

”Därför kommer både husläkarverksamheten och de geriatriska klinikernas uppdrag att ses över och utvecklas under 2015. Utredning av möjligheten att införa vårdval inom vårdområdena IVF och vuxenpsykiatrisk öppenvård genomförs under 2015”, skriver hälso- och sjukvårdsförvaltingen i sitt beslutsunderlag till hälso- och sjukvårdsnämnden.

Nämnden fattar beslut om budgeten på sitt kommande sammanträde den 27 januari.

Relaterat material

Sämre än väntat för Stockholms akutsjukhus

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev