Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Åter i landstingspolitiken efter 33 år

Publicerad: 12 september 2014, 08:50

I valet på söndag återvänder tidigare vice statsministern Margareta Winberg (S) till landstingspolitiken i Jämtland efter 33 år.


Margareta Winberg inledde sin politiska karriär som landstingspolitiker i Jämtland i slutet av 1970-talet. Men 1981 blev hon invald i riksdagen och sedan var det rikspolitiken som gällde under många år. Hon var jordbruksminister, arbetsmarknadsminister, jämställdhetsminister och vice statsminister i de socialdemokratiska regeringarna under åren 1994 till 2003. Därefter följde fyra år som ambassadör i Brasilien innan hon återvände till Sverige.

Efter några år med uppdrag för bland annat UN Women, Svenska spel och Karlstads universitet har hon nu valt att göra politisk comeback.

– Jag känner en oerhörd längtan tillbaka till partipolitiken, säger Margareta Winberg.

Hon toppar nu en av Socialdemokraternas landstingslistor i Jämtland och tror att hennes erfarenheter från rikspolitiken kan komma till nytta i landstingspolitiken.

– Jag har fått så mycket av socialdemokratin i Jämtland och det här är ett sätt för mig att ge tillbaka och dela med mig av den kunskap jag har fått från rikspolitiken, säger Margareta Winberg.

Hennes hjärtefråga i landstingsvalet är primärvården som har haft stora bemanningsproblem i Jämtland.

– Jag brinner för den nära sjukvården. Vi måste få primärvården att bli bemannad. Det krävs att landets politiker tar gemensamma tag för att bli av med hyrläkarsystemet och stoppa stafettläkarna, säger Margareta Winberg.

Hon vill även se ökade statsbidrag till landstingen och kan kanske få hjälp av gamla bekanta från tiden i rikspolitiken om det blir regeringsskifte i valet. Att landstinget i Jämtland gått med underskott beror enligt henne till stor del på att regeringen inte har skjutit till tillräckligt med pengar.

– Sjukvården är strukturellt underfinansierad i dag, säger Margareta Winberg.

Trots att hon toppar en av landstingslistorna kandiderar hon inte till att bli landstingsråd. I stället är det posten som ordförande i landstingsfullmäktige som hägrar.

– Men jag ska inte bara sitta och hålla i klubban under mötena. Utan jag vill ha olika uppdrag att arbeta med, vad det blir får vi se efter valet, säger Margareta Winberg.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev