Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Att behålla gamla Karolinska vore inte ansvarsfullt”

Publicerad: 14 juni 2017, 08:00

Paul Lindquist (M), fastighets- och investerings­landstingsråd, och Peter Carpelan (M), forsknings- och personallandstingsråd i Stockholm.

Foto: Anna Molander

Debattörernas text ger en felaktig bild av verkligheten, skriver två moderata landstingspolitiker i debatten om en försäljning av Karolinska universitetssjukhusets lokaler.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetNya Karolinska Solna, NKSStockholms läns landsting

Överläkare och professorer uttrycker i Dagens Medicin nr 23/17 oro över att Karolinska universitetssjukhuset ska säljas och menar att vårdplatserna behövs i framtiden.

Men artikeln ger en felaktig bild av verkligheten.

I början av 2000-talet konstaterades det i flera utredningar att Karolinska universitetssjukhuset i Solna hade stora behov av såväl upprustning som utbyggnad för att klara av framtidens vårdbehov i och med att befolkningen växer – ett behov som fanns på många av länets akutsjukhus.

Stockholms läns landsting genomförde noga analyser av Karolinska universitets­sjuk­huset för att hitta den effektivaste lösningen och för att kunna erbjuda den bästa vården. Vi ställdes mellan två val: Att rusta upp befintligt sjukhus eller att bygga ett nytt.

Kostnaden för den tekniska upprustningen och övriga renoveringar av gamla Karolinska bedömdes i detta fall vara alldeles för hög i paritet med vad man skulle få – vilket dessutom hade varit ett sjukhus med precis samma funktioner som tidigare. I stället togs beslutet att investera i ett nytt universitetssjukhus, ett beslut som även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ställde sig bakom.

Nya Karolinska Solna har många fler fördelar. Framför allt är NKS ett toppmodernt, högteknologiskt sjukhus med möjlighet att tillvarata både dagens och framtidens teknik och öppnar upp för nya arbetssätt. Det gamla sjukhuset är utspritt på en yta som är lika stor som Gamla Stan, medan det nya har stora för­delar ur ett arbets­miljö­perspektiv då olika verksamheter kan jobba effektivare genom att de är närmare varandra och man kan vårda fler patienter i enkelrum vilket ger ökad trygghet, integritet och är patientsäkert.

Fler specialistcentrum i länet är ett sätt att säkerställa forskning och utbildning framöver. Dessutom pågår ett arbete lett av landstingsdirektören för att säkerställa att all landstingsfinansierad sjukvård även deltar i forskning och utbildning.

Författarna i artikeln hävdar att vi har ett behov av fler vård­platser i Stockholms län i dag. Detta stämmer inte.

Författarna i artikeln hävdar att vi har ett behov av fler vård­platser i Stockholms län i dag. Detta stämmer inte. Med Nya Karo­linska Solna och de övriga om- och tillbyggnationer som görs på bland annat Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, Södersjukhuset och Danderyds Sjukhus så kommer vi att ha tillräckligt med vårdplatser för att klara framtidens behov av vård. Däremot har vi tyvärr i dag stängda vård­platser, vilket beror på att vi har för lite personal – och personalbristen är något som alla landsting i hela Sverige kämpar med just nu.

För att kunna öppna de stängda vårdplatserna arbetar landstinget strategiskt med kompetensförsörjningsfrågorna. Nyligen tog personalutskottet beslut om en handlingsplan med konkreta åtgärder för att kunna rekrytera personal och för att ytterligare stärka landstinget som en attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare.

Att behålla det gamla sjukhuset, som det inte finns ett behov av, är inte långsiktigt ansvarsfullt. Nya Karolinska Solna är den största satsningen någonsin på hälso- och sjukvården i Stockholms län och det är genom denna satsning vi tar vara på det ansvar som vi har fått från invånarna: Att på bästa sätt förvalta deras skattepengar genom att leverera en vård med bästa möjliga kvalitet.

Relaterat material

”Det är bråttom om vi ska rädda Karolinska”

PAUL LINDQUIST OCH PETER CARPELAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev