Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Åtta landsting går back

Publicerad: 8 oktober 2015, 09:53

Foto: Thinkstock

Drygt en tredjedel av landstingen väntas gå back 2015 och för hela sektorn handlar det om minus en miljard, enligt SKL.


Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, presenterade på torsdagen höstens ekonomirapport. Enligt ordföranden Lena Micko (S) och chefsekonom Bettina Kashefi är läget allvarligt, till och med dramatiskt.

Kommuner och landsting har länge ropat att vargen kommer, men nu är den här, sade Bettina Kashefi som inledning på presskonferensen.

De landsting som enligt prognosen för hela 2015 gör sämst resultat är Jämtland-Härjedalen, Västernorrland, Norrbotten, Halland, Dalarna, Skåne, Stockholm och Värmland. För Jämtland handlar det om minus sju procent av skatteintäkter och statsbidrag, att jämföra med plus två procent som anses vara måttet på god ekonomisk hushållning.

Bäst går det i Örebro och Gävleborg, de är de enda som klarar två-procentsgränsen.

Skattehöjningar är att vänta på flera håll, men först senare i höst kan SKL ge besked om var.

2014 gjorde landstingen och regionerna ett nettoresultat på drygt tre miljarder, för 2015 pekar prognosen på minus en miljard. Då är en återbetalning av premier från AFA på 1,5 miljarder avräknad.

Den kraftiga ökningen av kostnader inom den specialiserade somatiska vården är en förklaring till att budgetarna inte håller. Den anses i sin tur bero på ett lägre utnyttjade av resurserna in den delen av vården och svårigheter med bemanningen.

Befolkningsökningen har också påverkat vårdbehoven och den kurvan beräknas stiga allt kraftigare framöver.

Relaterat material

Ingen skattehöjning i Skåne

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev