Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Åtta råd till sjukhus med skenande ekonomi

Publicerad: 3 februari 2015, 11:00

För att få bukt med kostnadsökningarna på akutsjukhusen i Stockholm föreslås en rad insatser. Den analys som gjorts ger åtta råd.


Utredingen om den ekonomiska situationen på akutsjukhusen i Stockholm konstaterar att sjukhusen behöver se över allt från schemaläggning och organisation till planering och lokalutnyttjande, för att få kontroll på ekonomin.

Men även ägarna – alltså politikerna i Stockholms läns landsting – har en läxa att göra då ägarstyrningen behöver bli bättre.

– Analysen bekräftar den bild vi har sedan tidigare. Och för att stärka ägarstyrningen har vi tillsatt ett särskilt ägarutskott som ska vara tydligare i kommunikationen med sjukhusen, säger Anna Starbrink, FP, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hon tycker att analysen om sjukhusens ekonomi är ”befriande”.

– Nu har vi svart på vitt hur det ser ut och vad som behöver göras.

Rapporten ger i åtta punkter råd till såväl landstinget i stort som till de blödande sjukhusen:

■ Sjukhusen bör arbeta för att hitta nya sätt att organisera personalen så att den nyttjas effektivare.
■ De bör använda operationssalar och dyrbar utrustning smartare.
■ Arbetet med kostnadskontroll och ekonomistyrning i vardagen ska bli tydligare.
■ Sjukhusen föreslås utarbeta helhetsplaner som visar hur de ska nå budget med bibehållen kvalitet, samtidigt som vården anpassas till landstingets framtidsplan för sjukvården.
■ Tillsammans med sjukvården bör landstinget centralt arbeta för att utveckla strategier för lönebildning och kompetensförsörjning.
■ Sjukhusen och dess ägare bör mötas för att sprida goda exempel för kostnadsbesparingar.
■ Landstinget bör klargöra en strategi för hur sjukvården i Stockholm ska utformas i närtid så att akutsjukhusens roll och möjligheter blir tydligt.
■ Landstinget bör göra en fördjupad analys av vårdproduktionen hos akutsjukhusen.

– Det finns en stark vilja att ta tag i de här problemen. Både inom politiken och ute på sjukhusen. Inte minst på Karolinska där det tidigare har varit lite trögt att föra diskussioner om ekonomin. Jag tror också att sjukhusen, i och med de nya avtal som kommer 2016–2018 ska få lättare att hålla budget. Då är det skarpt läge när vi inför den nya sjukvårdsorganisationen och mer vård verkligen ska ha flyttat ut från sjukhusen, säger Anna Starbrink.

Relaterat material

Mindre vård på stora sjukhus trots mer pengar

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev