tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Även SKL säger nej till Zytiga

Publicerad: 19 september 2012, 15:07

Läkemedelsföretaget Janssen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, misslyckades med att nå en lösning för det omdiskuterade prostatacancerläkemedlet Zytiga.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det var i slutet av maj i år som det stod klart att läkemedlet Zytiga (abirateron) inte skulle få subvention, enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsnämnden, TLV. Priset på runt 30 500 kronor för en månads behandling var för högt, ansåg myndigheten.

De senaste två veckorna har en expertgrupp vid SKL granskat det hälsoekonomiska underlaget från TLV och även fört diskussioner med läkemedelsföretaget Janssen, som står bakom Zytiga.

Men inte heller nu gick det att hitta en lösning som skulle säkerställa att patienter kan få tillgång till läkemedlet utan att betala hela kostnaden själv. Det beskedet lämnade Bo Claesson, som är samordnare för den så kallade NLT-gruppen på SKL, till Dagens Medicin i dag.

Företaget kunde tänka sig en viss sänkning av priset men den sänkningen var inte tillräckligt stor, ansåg SKL:s experter.

Rekommendationen blir därför att landstingen inte ska använda Zytiga till det nuvarande priset.

SKL säger sig dock välkomna att Janssen snarast lämnar in en ny ansökan till TLV. Man påpekar också att dialogen om  andra lösningar  fortsätter.

Om landstingen kommer att följa rekommendationen från SKL återstår att se.

Relaterat material

Överlevnadsdata fullständiga för Zytiga

Företaget öppet för  ny ansökan

Här får döende själva betala dyr medicin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev