Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Avknoppning av vård kräver inte längre personalmajoritet

Publicerad: 12 februari 2008, 10:08

Efter att en skrivelse plötsligt ändrats är det inte längre nödvändigt att en majoritet av personalen står bakom när de anställda vill ta över en vårdverksamhet i Stockholm.


En skrivelse som anger förutsättningarna för så kallad avknoppning av verksamhet till personalen i Stockholms läns landsting har plötsligt ändrats, skriver Svenska Dagbladet.

Tidigare angavs att det krävs en majoritet i personalgruppen som stöder ett övertagande. I fredags ändrades plötsligt formuleringen till att säga att det är en ”fördel om majoriteten av personalgruppen är positiv till en avknoppning”.

Men datumen på själva dokumentet ändrades inte trots att ordalydelsen fått en annan innebörd, något som retar oppositionen i landstinget. Det socialdemokratiska landstingsrådet Ingela Nylund Watz talar om att landstinget blivit ett laglöst land där information kan ändras utan att beslut fattats.

– Här ändras reglerna som det passar samtidigt som ingen vill stå som ansvarig. Det här måste vi gå till botten med och även kolla om det är juridiskt korrekt, säger hon till Svenska Dagbladet.

Kjell Lundin, avdelningschef på landstingets utvecklingskansli, är den som ändrade i dokumentet. Han hävdar att ändringen gjordes då den ursprungliga texten innehöll fel, och att inget politiskt beslut ligger bakom.

– Ändringen har jag bestämt själv, säger han till tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev