torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Avrättning planerad för svensk-iransk KI-forskare

Publicerad: 4 maj 2022, 09:55

Vida Mehrannia, gift med KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran. Här visar hon 2017 ett foto på sin man. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali ska avrättas innan den 21 maj, rapporterar den iranska nyhetsbyrån Isna, enligt TV4.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

T

TT


Ahmadreza Djalali har suttit i iranskt fängelse sedan 2016, då han greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet. Han anklagades för spioneri och dömdes 2017 till döden.

49-åringen var dessförinnan verksam som forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet.

Hans fall har väckt stort engagemang hos människorättsorganisationer och läkarsammanslutningar. Verkställandet av hans straff har skjutits upp flera gånger tidigare. Senast var hans avrättning beslutad till slutet av 2020, men strax efteråt kom besked att den skjutits upp.

Hans hälsotillstånd har också beskrivits som allvarligt, med medicinska problem och kraftig viktnedgång.

Den iranskfödde Ahmadreza Djalali har bott i Sverige sedan 2009 och har svenskt medborgarskap. I Sverige finns hans fru och två barn.

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

 

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

 

I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den ”svarande” hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

 

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

 

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

 

Källa: Amnesty Sverige

Läs också: KI-rektorn efter hot om avrättning: ”Ett extremt övergrepp” 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev