Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Avstängda chefens ombud berättar om anklagelserna

Publicerad: 26 maj 2015, 14:05

Foto: Bildbyrån

Anklagelserna mot den avstängda chefen på Läkemedelsverket handlar bland annat om en utredning, en läsplatta och häftigt humör, uppger chefens ombud.


I morgon ska Läkemedelsverket vara färdigt med en promemoria med anklagelser mot den högt uppsatta chef som stängdes av från sitt arbete för cirka en månad sedan. I torsdags förra veckan gav myndighetens representanter för första gången en mer utförlig redogörelse för chefen och hans juridiska ombud om vad han anklagas för.

Enligt chefens ombud Kristina Ahlström rör anklagelserna sig i stora drag om interna och externa möten som chefen ska ha haft utan befogenheter, ett köp av en läsplatta som ska ha skett felaktigt, att chefen ska ha ett häftigt humör och, enligt Läkemedelsverket, är olämplig som ledare. Dessutom ska han ha brutit mot upphandlingsregler då han beställde en utredning.

Kristina Ahlström tillbakavisar alla anklagelser och påpekar bland annat att andra chefer var med och beställde utredningen.

– Jag anser inte att det som de berättade för oss på mötet är av sådan dignitet att det kan föranleda varken avstängning eller uppsägning även om det skulle vara sant. I Sverige ska en arbetsgivare först försöka komma tillrätta med eventuellt felaktigt agerande innan man vidtar så drastiska åtgärder som avstängning. Man ska inte samla på sig händelser och helt plötsligt stänga av någon helt utan förvarning, säger Kristina Ahlström till Dagens Medicin.

Dagens Medicin har sökt Läkemedelsverket för en kommentar.

Relaterat material

Avstängd chef kräver jobbet tillbaka

Avstängd chef får inte ta del av skäl till utestängningen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev