Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Barnläkemedel och förlossningsvård i budgeten

Publicerad: 31 mars 2015, 10:33

Fria läkemedel för barn och 200 miljoner till förlossningsvården. Det är två av sjukvårdssatsningarna i regeringens vårbudget.


Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Den 15 april ska regeringens vårbudget presenteras. Men redan nu presenterar regeringen och Vänsterpartiet några av de förslag på välfärdsområdet de kommit överens om i budgetförhandlingarna.

De förslag som berör sjukvården handlar till att börja med om en satsning på förlossningsvården och på att stärka kvinnors hälsa. Under 2015 avsätts 200 miljoner kronor för satsningen och därefter 400 miljoner kronor per år under 2016 och 2017. Enligt ett pressmeddelande ska satsningen fokusera på att göra förlossningsvården mer kunskapsbaserad och jämlik över hela landet.

– För en feministisk regering är det självklart att investera i förlossningsvården och kvinnors hälsa. I det livsomvälvande ögonblick som en förlossning innebär ska alla kunna känna sig trygga med vården, både innan och efter, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i pressmeddelandet.

Den andra satsningen som berör vården som nu presenteras är kostnadsfria läkemedel för barn och unga under 18 år. Reformen ska gälla från den 1 januari 2016 och även omfatta asylsökande barn och barn som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd.

Både satsningen på förlossningsvården och satsningen på kostnadsfria läkemedel för barn fanns med i den rödgröna höstbudget som regeringen inte fick igenom i riksdagen.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev