Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Batljan får inte WHO-jobb

Publicerad: 3 september 2010, 16:35

Batljan får inte WHO-jobb

Foto: Ilija Batljan (S).

Ilija Batljan (S), oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting, är inte längre aktuell för det toppjobb inom WHO som han sökt. Det uppger en centralt placerad källa på socialdepartementet för Dagens Medicin.


Under våren värvades Nynäshamns kommunalråd Ilija Batljan till Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting. Uppdraget var att vinna valet åt de rödgröna och återta makten över sjukvården i och runt huvudstaden.

Under sommaren framkom dock att Ilija Batljan, sökt och fått ett arbete som ansvarig för icke-smittsamma sjukdomar för Världshälsoorganisationen WHO:s europeiska region. Ilija Batljan har sedan dess sagt att han står till förfogande som finanslandstingsråd, gör allt för att vinna valet och inte vill diskutera sin framtid offentligt.

Spekulationerna kring Ilija Batljans framtid i den stockholmska sjukvårdspolitiken har varit många, men på fredagskvällen står det klart att han inte längre kan få jobbet på WHO i Köpenhamn. Detta sedan han inte undertecknat det avtal mellan Sverige och WHO, som krävs för att han skulle kunna ta arbetet.

– Han har under dagen inte tagit kontakt med departementet eller varit här. Så vår slutstats är att det inte gått att slutföra den här processen, säger en tjänsteman vid socialdepartementet som vill vara anonym.

Innebär det att Ilija Batljan inte kan få jobbet?

– Det är dina ord. Men det är vår bedömning att det är så.

Avtalet mellan Sverige och WHO bygger på att det är just Ilija Batljan som ska ta det aktuella arbetet. Eftersom han inte undertecknat avtalet i tid kommer socialdepartementet nu att underrätta WHO om att Ilija Batljan inte längre står till förfogande.

Dagens Medicin har utan framgång sökt Ilija Batljan för en kommentar. Men enligt hans pressekreterare, Ida Strutt, gäller samma besked som tidigare.

– Ilija Batljan står till förfogade som finanslandstingsråd. Nu satsar han allt på att vinna valet och diskuterar inte eventuella framtida arbetsgivare med journalister, säger Ida Strutt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev