Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Begler får lämna Försäkringskassan

Publicerad: 27 april 2018, 07:04

Ann-Marie Begler.

Foto: Försäkringskassan

Ann-Marie Begler, som tog över som generaldirektör för Försäkringskassan 2015, får oväntat lämna sitt uppdrag.


Ämnen i artikeln:

FörsäkringskassanStrandhäll

– Regeringen gör i dag två större förändringar i Försäkringskassan, säger socialminister Annika Strandhäll under en pressträff i Rosenbad.

Strandhäll bekräftar att Ann-Marie Begler lämnar sin roll som generaldirektör på myndigheten efter tre år. Nu blir hon i stället generaldirektör i regeringskansliet. "Hon är en rutinerad statstjänsteman som regeringen kommer ha stor nytta av i andra uppdrag, regeringen kommer att återkomma kring detta", heter det i ett pressmeddelande från regeringen.

Maria Hemström-Hemmingsson blir ny tillförordnad generaldirektör för myndigheten.

– Som ledare är Maria oerhört öppen, lyhörd och kommunikativ, säger Strandhäll.

Maria Hemström-Hemmingsson får med detta tjänstledigt från jobbet som generaldirektör på Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.

– Det här är ett gigantiskt uppdrag, säger hon om sitt nya uppdrag på Försäkringskassan.

Hon säger att myndigheten har två ben, dels att betala ut pengar till dem som har rätt till det, dels att få människor tillbaka i arbete.

– Går vi för långt åt ena eller andra hållet trillar vi i diket.

– Jag har en enorm respekt för det arbete som Försäkringskassan gjort under Ann-Marie Beglers ledning. Nu har jag fått uppdraget att leda fram tills en ordinarie generaldirektör kan utses.

Förutom ett byte på generaldirektörsposten berättar Annika Strandhäll att Försäkringskassan också kommer att få en ny överdirektör.

– Den tillsättningen ber vi att få återkomma till, säger socialministern.

Enligt vad TT erfar har Ann-Marie Begler inte haft några planer på att sluta. Hon tillsattes av Strandhäll för mindre än tre år sedan och har ett förordnande till 2021. På myndigheten, med 14 000 anställda, kom uppgiften om chefsbyte mycket överraskande.

Det är "kaos på intranätet", enligt en uppgift inifrån myndigheten. Där finns misstankar om att generaldirektören har lyckats lite för bra med sitt uppdrag från regeringen att få ner kostnader i sjuk- och assistansersättning och minska sjuktalen.

Sedan Ann-Marie Begler tillträdde 2015 har sjuktalen i Sverige minskat. Försäkringskassan har de senaste åren också kritiserats för att vara för hård i bedömningen av personers rätt till sjukpenning, sjukersättning och statlig assistansersättning för funktionshindrade.

Men hon och hennes medarbetare har haft mycket klara order från regeringen att få ner sjuktalen och kostnaderna i sjukförsäkringen och assistansersättningen. Och sjuktalen och kostnaderna för sjukskrivningar, liksom utgifterna för assistansersättning, har sjunkit ordentligt. Begler har därmed gjort vad som förväntades av henne, i det avseendet.

Samtidigt har Försäkringskassan och Ann-Marie Begler några gånger larmat regeringen, om att myndigheten tvingas till orimliga beslut på grund av domar, lagar och regler. Myndigheten har bett regeringen agera genom lag- och regeländringar. I höstas, efter myndighetens larmbrev, tog regeringen beslut om lagändringar i assistansen och föreslog också en frysning av omprövningar på området.

Häromdagen kom Riksrevisionen med en rapport om läget för personer som nekas sjuk- och aktivitetsersättning, något som Försäkringskassan beslutar om. I rapporten noteras att beslutet att ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen bedöms ha lett till att situationen för personer som står längst från arbetsmarknaden har blivit värre än tidigare, både vad gäller hälsa och ekonomi. Det beror på att Försäkringskassan blivit mer restriktiv att bevilja förtidspension, eller sjukersättning som det kallas numera.

Regeringen tog bort den bortre gränsen eftersom det var ett vallöfte. Försäkringskassan har i brev till regeringen förklarat att kraven för att ge personer förtidspension är så hårda att personer som borde få det inte kan få det. I stället förväntas de söka arbeten som inte existerar för personer i deras situation.

Begler fick kritik efter det att uppgifter publicerats i januari av tidningen ETC om att handläggare på Försäkringskassan fått högre lön om de nekat sjukpenning. Minister Annika Strandhäll sade till SVT:s Agenda att ett sådant system är helt "oacceptabelt". Försäkringskassan har tillbakavisat att lön sätts efter avslagsprocent.

Under hösten och våren uppmärksammades flera fall där personer fått sina assistanstimmar nedskurna eller helt blivit av med sin assistansersättning efter myndighetens tolkning och tillämpning av vägledande domar från Högsta förvaltningsdomstolen.

LARS LARSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev