Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Beredskapsapotek ska säkra Sveriges krislager

Publicerad: 24 augusti 2020, 09:14

Pandemin avslöjade att Sveriges förmåga att skaffa fram läkemedel och skyddsmaterial inte håller måttet vid en kris. Därför får den pågående beredskapsutredningen nu utökat uppdrag. Dessutom ska utredningen snabbas på.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCoronakrisen

– En stor del som utredaren får i uppdrag att se över är om det behövs särskilda beredskapsapotek, som skulle ansvara för läkemedelsförsörjningen. Det handlar om att säkra tillgången både för enskilda och för vården i stort, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Beredskapsutredningen tillsattes i augusti 2018, med uppdraget att ta fram förslag för att stärka hälso- och sjukvårdens krisberedskap. Enligt det ursprungliga direktivet skulle utredaren lämna sitt slutförslag till regeringen i februari 2022. Den del av utredningen som handlar om tillgång på läkemedel och skyddsmaterial skulle dock lämnas lite tidigare; i september 2021. Denna del tidigareläggs nu ytterligare, till den 1 april 2021, samtidigt som uppdraget alltså utökas.

– Till en början handlade uppdraget om hälso- och sjukvårdens beredskap i kris. Nu har vi smärtsamt fått erfara vad som kan hända under en pandemi, med värdekedjor som inte fungerar och där vi inte har ett tydligt utpekat ansvar när det gäller apotekssidan, säger Hallengren.

Hon presenterar förändringen tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan, som skyller en stor del av problemen med lagerhållning på avregleringen av apoteksmarknaden 2009.

– Vid avregleringen antog man att marknaden skulle lösa det. Men det är uppenbart att så inte har blivit fallet, i alla fall inte till den grad vi behöver, säger Ibrahim Baylan.

Exakt hur beredskapsapoteken skulle kunna utformas vill varken Lena Hallengren eller Ibrahim Baylan svara på. Av det nya tilläggsdirektivet framgår att utredaren inte är bunden till någon specifik aktör som nu finns på marknaden.

– Uppdraget handlar om att se till att det finns en robusthet i läkemedelsförsörjningen och att de är så placerade över landet att vi säkrar tillgången, säger Lena Hallengren.

Relaterat material

Utredare: Regionerna behöver bygga upp materiallager

JÖRN SPOLANDER/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev