Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Beslut om coronakommission inom kort

Publicerad: 2 juni 2020, 06:39

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Den omdebatterade frågan om en så kallad coronakommission kan vara löst.
Regeringen är nämligen snart redo att fatta beslut om att tillsätta en sådan, skriver Aftonbladet.


På måndagen kom beskedet från statsminister Stefan Löfven (S).

- Vi har sagt att det ska bli en coronakommission och vi har sedan dess arbetat så snabbt som möjligt för att få fram förutsättningarna för det. Nu kommer vi att fatta beslut för en kommission innan sommaren, säger han till Aftonbladet.

Kommissionen ska titta på hur Sverige har hanterat och hanterar coronapandemin.

– Det är uppenbart att den måste titta på den nationella nivån, hur det har fungerat mellan myndigheter och regering, mellan regering och riksdag och också på regional och kommunal nivå, säger statsministern till tidningen.

Att en coronakommission ska tillsättas snarast har varit en prioriterad fråga för oppositionen. Inte minst för Moderatledaren Ulf Kristersson.

– I morgon skulle vi lägga fram detta krav skarpt i riksdagen, så regeringen var helt enkelt tvungna att gå ut med detta nu, säger han till Aftonbladet.

Även den vikarierande partiledaren Anders W Jonsson (C) är glad över beskedet. Kommissionens slutsatser kan användas löpande för att rädda liv, menar han.

– Den här krisen kan pågå under mycket lång tid. Det här är inte som tsunamin och Estonia, att det är en avskild händelse. Detta kan pågå i månader eller till och med år, säger han till TT.

En central punkt för kommissionens arbete bör vara att titta på äldreomsorgens roll under pandemin, anser Jonsson.

– En av två centrala målsättningar var att skydda de inom äldreomsorgen och det är uppenbart att vi inte har lyckats med det. Därför borde det vara nummer ett när det gäller utvärderingen.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev