Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Beslut på plats om ny organisation i Norrbotten

Publicerad: 27 november 2020, 12:17

Den nya organisationen bygger bland annat på två konsultrapporter.

Efter fördröjningar är det nu klart med beslut om ny driftsorganisation i Region Norrbotten.

Ämnen i artikeln:

Region Norrbotten

Nina Hedlund

nina.hedlund@dagensmedicin.se


Vid regionfullmäktiges möte i Norrbotten den 25 november beslutades att anta en ny driftsorganisation.

I augusti 2019 fick den nytillträdda regiondirektören i uppdrag av regionstyrelsen att göra en genomlysning av verksamheten och på ett hållbart sätt minska kostnaderna med 700 miljoner till 2022.

Förslaget, som först var uppe till beslut i regionfullmäktige den 28 oktober, grundar sig på dels regionens eget arbete med att genomlysa verksamheterna, dels två konsultrapporter, som Dagens Medicin tidigare har skrivit om. 

Men i oktober blev det återremiss av förslaget för en konsekvensbedömning för medborgare, patienter och personal. Den styrande koalitionen mellan Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centern röstade för förslaget om omorganisation, medan oppositionen röstade emot genom så kallad minoritetsåterremiss. I oppositionen enades Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, som önskade bättre beskrivningar av förslagets konsekvenser.

I förslaget till ny organisation, som ska träda i kraft 1 januari 2021, delas verksamheten upp på ett nytt sätt, med sex divisioner plus en stab till regiondirektören.

Såväl Vårdförbundets avdelning i Norrbotten som Norrbottens läkarförening har uttryckt oro inför den nya organisationen.

Nya organisationen i Norrbotten

Division Nära: länets primärvård och folktandvården.

Division Länssjukvård 1: akut omhändertagande, ambulans och transport. Här ingår akutmottagning på respektive sjukhus samt sjuktransporter.  Barnsjukvård, internmedicin/geriatrik, neurocentrum inkl neurologi och strokevård, omvårdnad

Division Länssjukvård 2: allmänkirurgi/urologi, hjärtsjukvård, obstetrik/gynekologi, omvårdnad, onkologi, ortopedi, infektion/hud/reuma/lunga, paramedicin, ögon, ÖNH/käk/syn-hörsel.

Division Funktion: anestesi, operation, iva, bild- och funktionsmedicin, laboratoriemedicin.

Division Psykiatri

Division regionservice: HR, ekonomi, IT/MT, inköp- och försäljning, FM samt fastigheter.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev