Politik
”Bitvis dystopiskt” i Läkemedelsverkets omvärldsrapport
Publicerad: 4 april 2023, 10:06
Läkemedelsverkets omvärldsrapport för 2023 är tydligt präglad av det osäkra världsläget.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
När Läkemedelsverket tecknar årets tydligaste trender tar både säkerhetsläget och den ekonomiska osäkerheten en tydlig plats, men också globala samarbeten mot framtida hälsohot.
Ämnen i artikeln:
LäkemedelsverketDet är ingen genomgående solskensläsning i myndighetens omvärldsrapport för 2023. Redan de första raderna nämns Rysslands anfallskrig mot Ukraina och det osäkra ekonomiska världsläget. Spänningarna i världen påverkar bland annat tillgången på läkemedel och medicinteknisk utrustning, på grund av de ofta världsomfattande tillverknings- och distributionskedjorna, konstaterar myndigheten.
”Omvärldsrapporten 2023 tecknar en bitvis dystopisk bild av vår omvärld. Därför kommer samverkan i EU och globalt att bli avgörande för hur vi lyckas möta de hot vi ser, mot folkhälsan och mot stabiliteten i vår omvärld”, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson i ett pressmeddelande.
Samtidigt pågår flera nationella och internationella samarbeten för att tackla världsläget och undvika framtida hälsokriser, enligt rapporten. Bland dessa nämns exempelvis förhandlingar inom WHO om förändringar av det internationella hälsoreglementet, IHR, liksom EU-kommissionens upprättande av en samverkansfunktion för hälsohot, ett slags europeiskt MSB. Rapporten lyfter också svenskt arbete för att säkra en god inhemsk försörjningsberedskap för hälso- och sjukvården, som en viktig del av den civila beredskapen.
Till de mer hoppfulla trenderna i rapporten hör annars myndighetens uppräknande av ”innovationstäta områden” inom utveckling av läkemedel och behandling. Till dessa hör bland annat behandling av cancer- och blodsjukdomar, infektionssjukdomar och nervsjukdomar som demens.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.