Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Blandade reaktioner på vårdbudgeten

Publicerad: 20 september 2007, 14:54

I dag presenterade finansminister Anders Borg (m) regeringens budgetproposition inför 2008. Reaktionerna skiftar bland representanter för hälso- och sjukvården.


Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, anser det bekymmersamt att regeringen inte höjer de generella statsbidragen efter 2008. Bidragen för 2009 och 2010 kommer att frysas på nästa års nivå.

– Det är olyckligt. Vi vet att våra medlemmars ekonomi kommer att bli sämre framöver. Samtidigt innebär den demografiska utvecklingen en ökad efterfrågan under de närmaste åren, inte minst inom hälso- och sjukvården, säger SKL:s ordförande, Anders Knape (m), i ett pressmeddelande.

SKL anser det även anmärkningsvärt att regeringen redan i budgeten slår fast en ersättningsnivå för landstingens läkemedelskostnader, innan de pågående förhandlingarna mellan regeringen och SKL ännu är avslutade.

Vårdförbundets ordförande, Anna-Karin Eklund, välkomnar visserligen regeringens fokus på rehabilitering, företagshälsovård och rätt till en fast vårdkontakt, men beklagar samtidigt att rejäla satsningar på hälso- och sjukvården inte står att finna i budgeten.

– Budgeten för år 2008 innehåller egentligen inga stora nyheter och satsningar specifikt för vården. Det är mycket tråkigt och förvånande att det ska vara så svårt att satsa på ett av samhällets viktigaste områden, säger hon i ett pressmeddelande.

Läkarförbundet noterar bland annat att hälso- och sjukvårdens andel av BNP inte ökar med den nu föreslagna bugeten, vilket förbundet beklagar.

– Vi ser det som bekymmersamt. Det behövs mer pengar till sjukvården, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Läkarförbundet.

Eva Nilsson Bågenholm säger också att det är positivt med satsningen på 60 nya utbildningsplatser till läkarlinjen, men pekar på behovet av att satsningen följs upp med ytterligare satsningar på nya AT- och ST-läkartjänster.

Ylva Johansson (s), tidigare socialminister och socialdemokraternas sjukvårdspolitiske talesperson skräder inte orden i sin kritik av regeringens budgetproposition vad gäller hälso- och sjukvården.

– Den stora nyheten är att regeringen inte gör någonting över huvud taget på området. Vi har en socialminister som inte bryr sig om sitt område. I stället för att komma med satsningar på exempelvis psykiatrin så ägnar sig Göran Hägglund åt att slopa fastighetsskatten, säger hon till Dagens Medicin.

Läs mer om budgeten för hälso- och sjukvården på regeringens hemsida

Läs även: Inga nya vårdpolitiska utspel från regeringen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News