Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Blekinge: ”Zytiga är för dyrt”

Publicerad: 22 november 2012, 10:02

Landstinget Blekinge har beslutat att cancerläkemedlet inte ska skrivas ut till nya patienter.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att det omdiskuterade cancerläkemedlet Zytiga, som ges till patienter med spridd och obotlig prostatacancer, inte ges i alla landsting.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har tidigare i år gått ut med en rekommendation om att inte använda läkemedlet eftersom företaget som ligger bakom inte har gått med på att sänka priset. Dessutom beslutade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, att läkemedlet inte ska ingå i högkostnadsskyddet.

Nu har Landstinget Blekinge beslutat att inte längre skriva ut Zytiga till nya patienter, i linje med SKL:s rekommendationer. Anledningen är att det kostar för mycket pengar.

– Beslutet är taget i samråd med verksamhetschefen. Det finns en gräns för hur mycket pengar man kan lägga och våra resurser är begränsade. Vi väntar på att läkemedelsföretaget ska sänka priset.

Det är så de flesta landsting har agerat. Vi ger samma svar som övriga landsting. Zytiga är inte tillräckligt effektivt sett till kostnaden, säger Bengt Wittesjö, förvaltningschef på Landstinget Blekinge, till tidningen BLT/Sydöstran.

Beslutet att dra in Zytiga i Blekinge har orsakat protester hos den lokala Prostatacancerföreningen.

– Det innebär att män som kunde få ett förlängt liv inte kommer att få det. Vi menar att landstinget omedelbart måste ompröva beslutet. Om jag hade fått en konstaterad spridd prostatacancer hade jag lämnat länet, säger ordförande Kent Lewén till tidningen.

Relaterat material

”Patienter nekas viktig behandling”

Linköping stoppar Zytiga

Även SKL säger nej till Zytiga

Här får döende själva betala dyr medicin

HANNAH DAVIDSSON

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev