Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Blekinges opposition vill rädda sjukvårdschef

Publicerad: 29 maj 2019, 11:46

Lars Almroth.

Foto: Sverker Berggren

Den styrande alliansens planer på att avsätta Lars Almroth ser ut att gå i stöpet. Beslutet möts av motstånd från hela oppositionen, som har majoritet i regionstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Region Blekinge

I förra veckan kom nyheten att Lars Almroth lämnar tjänsten som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge med omedelbar verkan. Beslutet offentliggjordes på regionens hemsida av de styrande allianspartierna, som anser att de är oeniga med Lars Almroth om hur framtidens vård ska utvecklas. Lars Almroth har sedan dess varit arbetsbefriad.

Avsättningen har dock väckt starka protester från professionen och fackförbund, men också från den politiska oppositionen, bestående av partierna Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. De tre partierna har med sina 9 av 15 platser majoritet i regionstyrelsen och ser nu ut att stoppa alliansens förslag, när det definitiva beslutet tas den 5 juni.

Till SVT Blekinge säger representanter från samtliga tre partier att de är kritiska till hur Alliansen har hanterat frågan. Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna upplever att de saknar en rimlig förklaring till avskedandet.

– Det finns ingen skälig grund för avsked och det innebär en förlust i både kompetens och skattepengar. Förslaget är inte förankrat, inte kommunicerat och tycks vara förhastat av Alliansens egen byrå. Vår partigrupp är enig och menar att det är helt orimligt hanterat, säger Erik Ohlsson (V), gruppledare i regionfullmäktige, till SVT Blekinge.

Relaterat material

Fler sluter upp bakom uppsagd chef

Facken tar Lars Almroths parti

Hälso- och sjukvårdsdirektör tvingas gå

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

Region Blekinge

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev