Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bokstäver borta i blodkampanj

Publicerad: 15 augusti 2016, 22:01

Aftonbladet har gått med i kampanjen genom att ta bort A, B och O i sin logotyp.

Har du märkt om bokstäverna plötsligt börjat falla bort i annonser eller från olika sajter på nätet? Råkar det vara A, B och O? Då kan du ha hamnat på en ny internationell kampanj för att nå nya blodgivare.


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Blodcentraler i 21 länder startar nu en gemensam kampanj för att locka fler att lämna blod. I kampanjen kommer välkända turistmål världen över, som botaniska trädgården i Singapore och Bondi beach i Australien, att på sina hemsidor och annonser, "förlora" de viktiga bokstäverna A, B och O. Det är bokstäver som internationellt beskriver de olika blodgrupperna.

– Det behövs fler som ger blod. Genom att plocka bort bokstäverna vill vi uppmärksamma att det finns olika blodgrupper och att vi behöver givare i alla grupper, säger Ulrika Ljung, ordförande Blodkommunikation Sverige, ett nätverk mellan landets blodcentraler.

De senaste tio åren har antalet nya blodgivare minskat med en tredjedel i hela världen. Sverige går mot strömmen med fler anmälda givare, men samtidigt ger färre blod oftare än en gång per år.

– Det är inte alltid så lätt att vara en aktiv givare. Reglerna har blivit lite hårdare också. Folk reser, de tatuerar sig och piercar sig, byter partner och så vidare. Då får man vänta med att ge blod, säger hon.

Blod ges inte bara vid operationer, förlossningar och vid olyckor där den skadade förlorat blod utan även till patienter med blodsjukdomar eller cancer. Då handlar det om att strålbehandlingen skadar blodkropparna och patienten behöver nytt blod.

Det är första gången svenska blodcentraler samarbetar med utländska organisationer i en gemensam kampanj.

– Tillsammans kan vi öka synligheten, när vi är många som gör det samtidigt. Särskilt när vi kommunicerar via webben, som är gränslös, säger Ulrika Ljung.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev