Politik
Borgerliga kan ta över makten i åtta röda landsting och regioner
Publicerad: 18 september 2006, 13:50
Före valet styrde socialdemokraterna i 17 av Sveriges 21 landsting och regioner. Efter valet är denna dominans hotad. I åtta landsting och regioner kan styret tippa över i de borgerliga partierna favör, visar Dagens Medicins kartläggning.
De borgerliga medvindarna har blåst även över landstingsvalen, enligt de valresultat som var färdiga på måndagsförmiddagen den 18 september.
OSÄKRA KORT. Valutgången kan förändra styret i många landsting och regioner. Den röda dominansen från valet 2002 bleknar.
I Stockholms läns landsting ökar moderaterna med hela 12 procentenheter och får 35,8 procent. Socialdemokraterna tappar 7 procentenheter och landar på endast 27,4 procent.
I och med centerpartiet åter tar sig in i huvudstadens landsting får den borgerliga alliansen en förkrossande majoritet med sina 56 procent och tar makten i Sveriges största landsting.
I Region Skåne passerar de fyra borgerliga partierna den styrande koalitionen s, v och mp i antal mandat. Men det räcker inte. Sverigedemokraterna får 6,6 procent och tar sig in i regionfullmäktige som vågmästare med tio mandat.
I Landstinget i Uppsala län och i Gotlands kommun tar alliansen tillbaka makten från s, v och miljöpartiet.
I Landstinget Halland styr de borgerliga ohotade vidare ihop med mp.
Läkarledda missnöjespartiet Vrinnevilistan är årets komet i de svenska landstingsvalen. Med sina dryga 11 procent i ryggen blir de vågmästare i Landstinget i Östergötland.
I ytterligare tre landsting hotas den s-ledda majoriteten, på grund av starka borgerliga val och uppdykande vågmästare:
* I Landstinget Västmanland tar sig sjukvårdspartiet in i fullmäktige med 4,5 procent och blir den vågmästare som kan fälla s och v.
* I Jämtlands läns landsting vill vågmästaren mp förhandla med både s-v-styret och alliansen.
* I Landstinget Dalarna, där s, v och mp styr, debuterar sjukvårdspartiet och blir vågmästare mellan blocken.
Kan återta makten i tre landsting Samtidigt återtar s makten i två landsting och kan överta styret i ytterligare ett: * I Landstinget i Värmland rasar sjukvårdspartiet från 17,4 till 7,1 procent, samtidigt som m gör ett svagare landstingsval än i riket. Detta innebär att den m-ledda koalitionen mellan de borgerliga partierna och sjukvårdspartiet förlorar makten till s och v.
* Regnbågskoalitionen mellan m, fp, kd, c, mp och v i Landstinget Sörmland välts över ända. S och v får egen majoritet och allt talar för ett nytt vänsterstyre.
* I Landstinget i Kalmar län gör mp comeback i fullmäktige och vill förhandla med både sittande borgerlig majoritet och s tillsammans med v.
Håller ihop över gränserna I andra landsting/regioner innebär landstingsvalet mindre dramatik: I Landstinget i Jönköpings län och Landstinget Kronoberg samregerar s med c och i Västra Götalandsregionen samregerar s med fp och c. Allt talar för att dessa samarbeten fortsätter efter valet.
I Landstinget Gävleborg, Norrbottens läns landsting, Landstinget Västernorrland, Västerbottens läns landsting, Örebro läns landsting och Landstinget Blekinge (s-styren i olika former) kommer s att fortsätta styra, dock i vissa fall oklart med vilka partier.
Utöver i Skåne har Sverigedemokraterna haft framgångar i två andra landsting. Partiet får 6,6 procent i Landstinget Blekinge och 3,6 procent i Örebro läns landsting. Men där får sd:s inmarsch mindre betydelse än i Skåne, eftersom majoritetsförhållandena inte påverkas.
Sjukvårdspartiet lyckas inte ta sig in i riksdagen. Men olika lokala sjukvårdspartier finns nu representerade i åtta landsting och regioner.