Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bra svininfluensaberedskap – men alla målgrupper nåddes inte

Publicerad: 1 mars 2011, 12:30

Bra svininfluensaberedskap – men alla målgrupper nåddes inte

Foto: Myndigheterna ger sig själva godkänt för hur svininfluensapandemin hanterades. Foto: Photos.com

Insatserna mot svininfluensan fungerade bra, men myndigheterna nådde inte alla och det gick inte att övervaka belastningen på vården. Det  visar en ny utvärdering.


Förra höstens pandemihot blev aldrig så allvarlig verklighet som myndigheterna planerade för, men belastningen på hälso- och sjukvården blev ändå mångdubbelt större än under en vanlig influensasäsong.

Det är en av slutsatserna i den gemensamma utvärdering av samhällets beredskap och insatser kring svininfluensan som Smittskyddsinstitutet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen gjort.

Sammanfattningsvis tycker utvärderarna att beredskapen var bra, men att landets myndigheter fortfarande har mycket att lära.

Vaccinationskampanjen får gott betyg av myndigheterna. Den gick snabbt och var effektiv, mycket tack vare engagemang och lojalitet hos personal inom vården.

Svårare var det med kommunikationsarbetet kring pandemin, som visade sig kräva mer resurser än myndigheterna planerat för. Dessutom nåddes inte alla målgrupper tillräckligt bra, unga vuxna och människor med annat modersmål än svenska pekas särskilt ut.

Konsekvenserna för samhällsviktiga verksamheter var obetydliga, men det berodde troligen på att influensan var så mild, anser utvärderarna.

En stor svaghet var också möjligheterna att följa spridningen av influensan. Det var bara i Stockholm som det fanns ett datasystem som kunde följa smittspridningen på befolkningsnivå. Det gick inte att övervaka belastningen på sjukhus och intensivvård på det nationella planet.

Läs hela utvärderingen:

Influensa A(H1N1) 2009 - Utvärdering av förberedelser och hantering av pandemin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev