Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Brandtal om sjukvården inledde Almedalsveckan

Publicerad: 2 juli 2017, 18:55

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ägnade nästan hela sitt tal i Visby åt sjukvården. Bild: Kalle Larsson.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt slog ett slag för bättre arbetsvillkor i sjukvården när Almedalsveckan inleddes.


Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt var först ut av kvällstalarna när årets Almedalsvecka inleddes i Visby. Han valde att ägna nästan hela sitt tal åt sjukvården. Det blev ett brandtal som till stor del handlade om sjukvårdspersonalens arbetsvillkor.

– De som jobbar i vården har några av de viktigaste jobben i det här samhället. De har en vardag som präglas av stress och små möjligheter att påverka sin arbetssituation, sade Jonas Sjöstedt i inledningen av sitt tal.

Han fortsatte med att kräva förändring för att få personalen att vilja stanna kvar i sjukvården.

– Låga löner och dåliga arbetsvillkor är inte bara ett problem för dem som jobbar i vården. Det är ett problem för alla oss som vill ha en bra sjukvård. Den som menar allvar med att förbättra vården måste förbättra villkoren för personalen.

Jonas Sjöstedt lyfte fram de två extramiljarder till sjukvårdspersonalens arbetsvillkor som Vänsterpartiet har fått igenom i förhandlingarna med regeringen om höstbudgeten.

– Många talar om mer resurser till sjukvården. Vi ser till att det blir verklighet.

Han tog också upp det ökade antalet privata sjukvårdsförsäkringar och anklagade allianspartierna och Sverigedemokraterna för att vilja skapa gräddfiler i sjukvården. Detta eftersom de röstade ner regeringens och Vänsterpartiets förslag om skärpta regleringar för privata sjukvårdsförsäkringar.

– Ingen ska tvingas vänta på vård för att de inte har en sjukvårdsförsäkring, slog vänsterledaren fast.

I talet gick han också till hårt angrepp mot vinster i välfärden och vinstdrivna privata aktörer i sjukvården. Däremot fick den ideella sektorn beröm när Jonas Sjöstedt hyllade den vård i livets slutskede som hans far fick på ett hospice drivet av Svenska kyrkan.

– Vi är människor och vi behöver varandra. Ingenstans blir det så tydligt som i sjukvården. Ett bra samhälle är ett samhälle där vi tar hand om varandra, sade han i avslutningen av sitt tal.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev