Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Brasilien med i svensk resistenskamp

Publicerad: 8 augusti 2016, 06:17

Foto: Thinkstock

Sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) är naturligtvis glad över de svenska framgångarna i OS. Men han tar även med sig andra glädjeämnen hem från Rio.


Sverige har fått med sig Brasilien i sitt jobb mot antibiotikaresistenta bakterier.

Regeringen har antagit en ny strategi där Sverige tillsammans med andra länder gemensamt ska hitta nya metoder att förebygga och bekämpa antibiotikaresistens.

– Brasilien är en viktig aktör, inte minst därför man har en stor jordbrukssektor där man använder sig av mycket antibiotika som tillväxtfrämjare. Därför har vi jobbat ganska länge för att få med Brasilien i Alliance of champions, där ett antal hälsoministrar finns med i en grupp, för att driva på arbetet mot antibiotikaresistens, säger Wikström.

Förutom Sverige och Storbritannien, som bildade gruppen, finns även länder som USA, Kina, Indien och nu Brasilien med i gruppen.

– Det första målet med den här gruppen var att få till ett högnivåmöte i FN. Vi vill att frågan om antibiotikaresistens ska lyftas på dagordningen ungefär som klimatfrågan tidigare lyftes från att enbart vara en angelägenhet för experter till att bli en politisk angelägenhet. Inte bara diskuteras i Wien av hälsoexperter och hälsoministrar utan diskuteras som en utmaning för hela mänskligheten. Och det lyckades vi med nu, så i september blir det ett högnivåmöte i FN:s generalförsamling, säger han.

När bakterier utvecklar resistens mot antibiotika innebär det stora svårigheter att behandla infektioner, som då kan leda till döden. Problemet ökar över hela världen.

NICLAS GREEN/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev