Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Brist på läkemedel i hela Europa

Publicerad: 12 juli 2019, 06:59

Foto: Thinkstock

Frankrike ställer sig bakom ett nederländskt förslag om en offentligt ägd europeisk läkemedelstillverkare som ska säkerställa mediciner till EU-medborgare.


Tillfälliga brister på läkemedel i Sverige ökar och problemen sprider sig runtom i Europa, skriver Svenska Dagbladet. Förra året restnoterades 700 läkemedel i Sverige och i år kan det handla om tusen läkemedel, enligt Läkemedelsverket.

Under sommaren saknas det bland annat ett visst sorts p-piller samt litium, som personer med bipolär sjukdom kan behöva - ett avbrott i behandlingen kan vara livshotande. Det är ännu oklart när leveranserna kommer igång som vanligt igen.

Men Sverige är långt ifrån ensamma om den växande läkemedelsbristen.

I Frankrike har bland annat franska neurologer och patientgrupper slagit larm om brist på mediciner för Parkinsonsjuka. Där saknas även kortison, insulin, blodtrycksmediciner, mediciner för olika slags cancervård samt fjorton vanliga vaccin, mot exempelvis tuberkulos och polio, skriver SvD.

Italien, Belgien och Polen vittnar om liknande situationer och för att få bukt med problemet har Nederländernas hälsominister Bruno Bruins tidigare efterfrågat en offentligt ägd läkemedelstillverkare på EU-nivå. På så sätt skulle alla EU-medborgare kunna förses med de nödvändigaste medicinerna, enligt honom. Nu ställer sig hans franska kollega Agnés Buzy bakom förslaget.

Enligt SvD varnade EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis nyligen Europas läkemedelsbolag om åtgärder och lösningar "som läkemedelsindustrin inte skulle gilla", om de inte kunde garantera leverans i Europa.

Socialminister Lena Hallengren säger i en skriftlig kommentar till TT att Sverige ska fortsätta att lyfta behovet av insatser kring varför läkemedelsbristen uppstår, inom EU och på global nivå, men att det också behövs internationella initiativ.

"Detaljerna i det här förslaget har inte nått oss, och jag vill därför inte utesluta någonting i dagsläget. Jag tycker att det är bra att frågan får en större uppmärksamhet", skriver hon.

Relaterat material

Nu kommer mer litium

Akut litiumbrist i landet

Speciellt p-piller slut på alla apotek

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev