Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Byten inom s och v ser ut att spräcka regnbågskoalition

Publicerad: 28 augusti 2006, 09:24

Landstinget Sörmlands unika politiska regnbågskoalition ser inte ut att överleva valet i höst. En storstädning i toppen av både s och v bäddar för ett rött samarbete.


Efter valet 2002 blev vänsterpartiet i praktiken vågmästare i Landstinget Sörmland och valde då att samarbeta med socialdemokraterna. När s lade fram ett sparprogram, som bland annat skulle ha inneburit att de planerade operationerna vid Kullbergska sjukhuset i Katrineholm hade försvunnit, valde vänsterpartiet i stället att bilda koalition med de borgerliga partierna i landstinget.

Sveriges första regnbågskoalition inom landstingspolitiken var ett faktum i mars 2004.   Trots att samarbetet enligt de inblandade har fungerat utmärkt är det osannolikt att en liknande koalition bildas efter valet i höst. Den främsta orsaken är att det nuvarande sjukvårdslandstingsrådet, vänsterpartisten Ulrika Ernving, har petats från toppen på vänsterpartiets valsedlar.

- Partidistriktet har sagt att det är omöjligt att sätta sig i en regnbågskoalition igen. De vill hellre regera med socialdemokraterna, jag tycker att det är att göra sig till dörrmatta, säger Ulrika Ernving, som efter över 20 år som politiskt aktiv lämnar alla uppdrag.

Riksdagsledamot väntas leda v  Elina Linna, som i dag sitter i riksdagen, väntas ta över som ledande vänsterpartist i Landstinget Sörmland efter valet. Hon tvingas sannolikt lämna sin riksdagsplats eftersom hon i dag sitter på ett osäkert utjämningsmandat. Socialdemokrater i Sörmland som Dagens Medicin har talat med anser att Elina Linna är lätt att samarbeta med.

Även inom socialdemokraterna har det blivit stora omkastningar på landstingslistorna. Inte ett enda av de fem landstingsråd som tillträdde efter valet 2002 ställer upp för omval. Alf Egnefors, socialdemokraternas starke man i Sörmland under många år, lämnar landstingspolitiken helt och satsar i stället på kommunfullmäktige i Eskilstuna.

- Jag fyller ju 60 snart och har pension från mina tidigare politiska uppdrag, så jag förfogar själv över min tid och kandiderar för en fullmäktigeplats och eventuellt en plats som nämndordförande, men inget på heltid, säger han.

Många byten i toppen för s  Nytt toppnamn för socialdemokraterna i Landstinget Sörmland är Jörgen Danielsson, i dag kommunalråd i Eskilstuna. Han deklarerar, likt Göran Persson på riksplanet, att han går till val med sikte på en socialdemokratisk majoritet.   - Om vi inte når dit så är dörren öppen för alla andra partier, även om vi har svårare att samarbeta med kristdemokraterna och moderaterna, säger Jörgen Danielsson.  Skulle du föredra att samarbeta med v eller med fp och c?   - Det kan jag inte säga nu. Det handlar både om hur man kommer överens om politiken och som personer.

Samtidigt erkänner Jörgen Danielsson att omstuvningarna inom s och v kraftigt förbättrar förutsättningarna för en röd koalition efter valet. Han har flera idéer om hur ett eventuellt samarbete med vänsterpartiet kan fungera bättre.  - Man måste komma överens om vilka spelregler som gäller inför att man bildar koalitionen. Sedan måste man föra en kontinuerlig dialog och informera varandra. Dessutom tror jag att det kan vara bra att det lilla partiet får ett tydligt ansvarsområde så att det också tar ansvar för politiken, säger Jörgen Danielsson.

Ulrika Ernving tror inte att social­demokraternas byte på topposterna kommer att ha någon positiv inverkan på samarbetsklimatet.   - Socialdemokraternas förhållningssätt ligger i själva partiet och har mindre att göra med person. När de samarbetar så ser de sig alltid som nödda och tvungna. De måste lära sig att se samarbetspartners som en tillgång.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News