Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

C och KD miljardsatsar på vården

Publicerad: 4 oktober 2017, 13:06

Annie Lööf, partiledare (C) och Ebba Busch Thor, partiledare (KD).

Centerpartiet (C) och Kristdemokraterna (KD) planerar miljardsatsningar till vården i sina skuggbudgetar.


C vill dra ned på regeringens riktade satsningar till eftersatta områden. I stället vill partiet öka de generella statsbidragen till kommunerna med sju miljarder kronor. Totalt vill C satsa 25 miljarder kronor mer i generella statsbidrag.

– Med dessa välfärdsmiljarder vi vill förstärka och förbättra vård, skola och omsorg i hela landet. Människor förtjänar en trygg och säker välfärd, säger Annie Lööf, i ett uttalande på C:s hemsida.

C säger samtidigt nej till den tillfälliga personalsatsningen i äldreomsorgen på ett par miljarder. För att korta vårdköerna föreslår C en tillgänglighetsmiljard. Vidare föreslås en särskild satsning på 300 miljoner som ska gå till att korta köerna i barn- och ungdomspsykiatrin samt en särskild satsning på ensamkommande ungas psykiska besvär.

KD vill i sin skuggbudget se en neddragning av regeringens satsningar på tio miljarder kronor till kommunen, men i stället genomföra mer riktade satsningar. Partiledaren Ebba Busch Thor säger att generella satsningar leder till att man inte vet vart pengarna går.

– Det behövs tuffare prioriteringar. Totalt lägger vi mer pengar på vård och omsorg, säger hon till TT.

KD vill se ett prestationsbaserat bonussystem för landstingen för att få till fler vårdplatser, där sju miljarder kronor satsas de kommande tre åren ifall landstingen varje månad klarar att upprätthålla minst 90 procent i platsbeläggning.

Samtidigt vill KD sänka skatten med 20 miljarder kronor, med bland annat dubbla jobbskatteavdrag. KD har även för avsikt att återinföra den tidigare stimulansåtgärden, kömiljarden, för att korta väntetiderna i vården. Samtidigt vill partiet införa en likartad åtgärd för äldreomsorgen, i form av en äldreboendemiljard samt 800 miljoner kronor till hemtjänsten.

Relaterat material

Liberalerna vill bygga ut primärvården

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev