Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

C vill ha fler miljarder till vården

Publicerad: 17 december 2019, 13:18

Vikarierande partiledare Anders W Jonsson (C) vill se rejäla satsningar på vården i den kommande vårbudgeten.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Kommunerna och sjukvården behöver flera miljarder ytterligare än vad regeringen, C och L redan har utlovat, anser Centerpartiet. – Det är vår första prioritet i budgetförhandlingarna, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare.


De ytterligare 20 miljarder kronor som redan aviserats under mandatperioden fram till 2022 räcker inte för att fylla behoven, framhåller Anders W Jonsson i samband med sitt jultal.

– Det behövs många fler miljarder, säger han och talar om att behoven är stora inom sjukvården.

– Kommunerna behöver också mer pengar, inte minst de som sitter i en oerhört besvärlig sits med ett vikande skatteunderlag och minskande befolkning.

Han gör klart, som partiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström redan flaggat för, att påfyllning måste ske redan i vårändringsbudgeten i april 2020. Men han vill inte gå in på hur många miljarder som behovet kan tänkas motsvara.

– Vi har inte satt någon siffra på det här, det vi säger i dag är att det här är vår första budgetprioritering. Och vi vet inte hur stort reformutrymmet är och vilka omprioriteringar man kan göra, säger Jonsson.

På frågan om han tror att något av de tre andra partierna som är med i budgetförhandlingarna, det vill säga S, MP och L, kommer att motsätta sig mer pengar till kommunerna, svarar han:

– Frågan är på vilken nivå man hamnar.

Relaterat material

Facken: Budgeten löser inte vårdkrisen

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev